Chocolademoussetaart met sherry

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 06-11-2023
Share
Chocolademoussetaart
Chocolademoussetaart

Een kerstdiner zonder dessert is geen kerstdiner, toch? Geniet van de rijke smaken van deze chocolademoussetaart, verfijnd en verrijkt met PX-sherry. Perfect voor een feestelijk dessert of om te delen bij een knusse kerstborrel. Een echte traktatie voor de chocoholic!

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.143 reviews

Ingrediënten - 10 personen

• 1 rol Oreokoekjes (154 g)

•  60 g roomboter

•  350 g pure chocolade

•  100 g gepasteuriseerd eiwit (fles of pak 500)

•  50 g fijne kristalsuiker

•  450 ml slagroom

•  50 ml PX sherry

•  1 tl honing

•  30 g melkchocolade

Benodigdheden:

• Keukenmachine

•  Springvorm Ø 18 cm 

•  Bakpapier

Bereiding: 35 min + 4 uur wachttijd

Maal de Oreo koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt 50 g roomboter in een steelpan en meng de gesmolten boter door de koekkruim. Klem een stuk bakpapier om de bodem van de springvorm. Vet de rand van de springvorm in met 10 g boter en plak bakpapier tegen de rand van de vorm. Laat een stuk van het bakpapier boven de rand uitsteken. Verdeel het koekkruim over de bodem van de vorm en duw aan met de bolle kant van een lepel.

Hak 300 g pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Klop in een kom de eiwitten stijf en voeg dan al kloppend lepel voor lepel de suiker toe. Klop in een andere kom 400 ml slagroom stijf. Meng er al kloppend op de laagste stand de gesmolten chocolade en de PX-sherry door. Spatel er vervolgens voorzichtig het eiwit door en schenk het mengsel op de koekbodem in de springvorm. Laat afgedekt. Minimaal. 4 uur opstijven in de koelkast.

Smelt in een steelpan 50 ml slagroom, 50 g in stukjes gehakte pure chocolade en 1 tl honing. Roer tot een gladde ganache en laat afkoelen tot kamertemperatuur (niet in de koelkast!). Doe in een spuitzak met gladde spuitmond.

Rasp de melkchocolade over de bovenkant van de taart. Spuit kleine toefjes ganache op de chocoladetaart. Haal de taart uit vorm, zet op een mooie schaal en serveer.

WIJNTIP: PX-sherry is een bijna stroperige, volzoete, vloeibare rozijnen-toffee-karamel-walnoot-honingnectar. Smaken die allemaal schitterend combineren met chocola waardoor je een soort 'dessert-symfonie' ervaart. Je kunt de PX ook gewoon over de chocolademousse schenken, en 'm zelfs doordrinken bij een kopje espresso!