Kerstrecept: Beef Wellington

Geplaatst door:
op 08-11-2024
Share
Beef Wellington
Beef Wellington

Deze showstopper is oogstrelend én verrukkelijk, maar dat kan ook bijna niet anders: het allermooiste stuk rundvlees, de ossenhaas, omhuld met de koning van de paddenstoelen en de keizer van de hammen, verpakt in krokant bladerdeeg. Was het maar elke dag kerst…

Ingrediënten 6-8 personen

• 800 g ossenhaas aan 1 stuk

• 3 el olijfolie

• 2 sjalotjes

• 400 g kastanjechampginons

• 2 el truffeltapanade

• 10 g verse oregano

• 1 rol vers bladerdeeg 275

• 150 g parmaham

• 1 ei

Extra

• Vershoudfolie

• Bakkwastje

• Deegroller

• Kerntemperatuurmeter

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit 1 el van de olie in een kleine koekenpan en bak het vlees rondom snel bruin. Leg op een bord.

Snipper de sjalotjes fijn en hak de champignons door eerst de steeltjes te verwijderen, ze dan in plakjes en vervolgens in blokjes te snijden. Snijd de steeltjes apart in blokjes.

Verhit weer 1 el olie in een grote koekenpan en bak de helft van champignons en de sjalot op hoog vuur tor het vocht is verdwenen en ze bruin zijn. Breng op smaak. Herhaal met de rest.

Laat afkoelen op een bord en meng met de fijngesneden oregano en de truffeltapenade.

Verwarm de oven voor tot 200C

Leg een stuk vershoudfolie van ca 40 cm op het aanrecht. Bedek dit met de plakjes ham. Zorg dat de plakjes enigszins overlappen.

Verdeel het champignonmengsel over de ham. Leg het vlees in het midden. Pak het vlees met behulp van het folie strak in de ham. Verwijder de plasticfolie.

Laat he bladerdeeg 5 min. op temperatuur komen. Rol het met een deegroller iets uit. Leg het ingepakte vlees in het midden en vouw het deeg eromheen, met een naad in het midden.

Snijd overtollig bladerdeeg met een mesje weg. Zorg dat het deeg goed aansluit en overal dicht zit, maar maak geen dubbele lagen, want die worden minder goed gaar.

Leg het pakketje met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak kerstfiguurtje van de restjes deeg.

Splits het ei. Klop het eigeel los en bestrijk met behulp van het kwastje het deeg hiermee. Plak de decoratiefiguurtjes erop en bestrijk opnieuw met ei. Het eiwit wordt niet gebruikt.

Zet ca 35-40 min. in de oven. De kerntemperatuur moet ongeveer 45 zijn voor rare en 50 voor medium.

Tip: Je kunt eventueel een dag van tevoren het vlees braden en inpakken in de ham. Bewaar dan in de plasticfolie in de koelkast.

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?