Klink op het nieuwe jaar! Maar welke bubbel gaan we drinken? Het duurt niet lang meer of de flessen Champagne worden weer in huis gehaald. Maar moet het altijd Champagne zijn? Naast deze wereldberoemde bubbel zijn er veel andere lekkere schuimwijnen. Een fles schuimwijn, of het nu een Cava, Prosecco of Crémant is heeft gewoon iets bijzonders!
Hoe maak je Champagne open?
Overigens is knallend het nieuwe jaar in niet helemaal juist. De beste manier om een fles bubbels te openen is namelijk zo geruisloos mogelijk. Eigenlijk moet de kurk met een soort zucht vrijkomen. Zorg er wel voor dat de fles niet kort van te voren geschud, bijvoorbeeld tijdens het vervoeren. Draai voorzichtig de muselet open, dat is het kooitje dat om de kurk zit. Houdt de duim op de kurk zodat deze niet ineens weg kan schieten. Houdt de fles vervolgens iets schuin en draai de onderkant van de fles. De hand die de kurk vasthoudt blijft dus in principe stil. De kurk zal dan langzaam omhoog komen.
Aftellen oud en nieuw
Veel mensen hebben het over Champagne bij het aftelmoment terwijl ze eigenlijk een andere bubbel drinken. Champagne mag namelijk alleen Champagne heten wanneer het binnen de aangewezen grenzen van de Champagne wijnregio gemaakt is en op de voorgeschreven manier. Dat laatste betekent dat de wijn een tweede vergisting op fles ondergaat. Champagne begint dus als een stille basiswijn. Daarna gaat de wijn in een stevige fles met een mengsel van gist en suiker, zodat de tweede vergisting op gang komt. Omdat de fles hermetisch wordt afgesloten kan de koolzuur die daarbij wordt gevormd niet weg en ontstaan de bubbels. Nadat de gisting is uitgewerkt blijven de dode gistcellen in de fles en rijpt de Champagne op het bezinksel. Dat zorgt voor een extra dimensie aan de aroma’s. Voor Champagne duurt die rijping minimaal vijftien maanden. Veel mousserende wijnen in Frankrijk die op deze manier gemaakt, maar dan in een andere streek, worden verkocht onder de naam Crémant.
Bubbels tijdens de jaarwisseling
Zoals gezegd hoeft het niet altijd Champagne te zijn tijdens de jaarwisseling. Andere mousserende wijnen zijn net zo feestelijk. Denk bijvoorbeeld aan een Prosecco, Cava of een Blanquette de Limoux.
Prosecco komt uit Italië en wordt geproduceerd in delen van Veneto en Friuli. Daar wordt van de druif Glera (minimaal 85 procent in een blend) zowel Prosecco frizzante als spumante gemaakt. De De spumante heeft een langere tweede vergisting ondergaan dan de frizzante en heeft een hogere druk. De tweede vergisting vindt bij Prosecco niet plaats in een fles, maar in een grote tank.
Cava wordt wel gemaakt op de manier zoals ook Champagne wordt gemaakt, alleen is de minimale rijping op fles niet vijftien maanden, maar negen. Waar in Champagne de druiven Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay gebruikt worden, zijn dat voor Cava de druiven Macabeo, Xarello, Parellada en Chardonnay.
Een wellicht iets minder bekende bubbel is de Blanquette de Limoux. Een mousserende wijn uit de Franse Limoux die ook op dezelfde manier als Champagne wordt gemaakt. Maar, net als bij Cava, is de minimale rijping negen maanden. De druiven voor Blanquette de Limoux zijn Mauzac, Chenin Blanc en Chardonnay.
Oud en nieuw hapjes
Bij een leuk feestje met oud en nieuw horen natuurlijk ook hapjes. Het fijne van mousserende wijnen is dat er heel veel bij past. Nu is het wel zo dat een oliebol en een fles bubbels vaak een slechte combinatie is. Dat komt omdat de oliebollen zoet zijn en de bubbels over het algemeen droog. Vaak gaan we voor een ‘brut’, terwijl een ‘sec’ bubbel beter zou passen bij zo’n zoete oliebol. Het advies is dan ook om eerst te genieten van de fles bubbels en pas daarna een oliebol te eten.
Feestelijke bubbels
Mousserende wijnen zijn al feestelijk, maar kunnen altijd nog feestelijker gemaakt worden. Een glas bubbels is makkelijk te versieren met stukjes fruit. Aardbeien, besjes, bramen of citrusfruit, er kan van alles in. Maak ook eens een feestelijke wijncocktail van een mousserende wijn. Zo kan er aan Champagne, Prosecco of Cava bijvoorbeeld wat sinaasappelsap toegevoegd worden. Maak de wijncocktail af door een schijfje sinaasappel aan de rand van het glas te hangen.