Wijn en je gezondheid: het is een thema dat ons regelmatig in beroering brengt. Talloos zijn de wetenschappelijke onderzoeken die het effect van wijn op ons lichaam onderzoeken. En even talloos en verschillend zijn de uitkomsten.
Als medicijn
Maar laten we eerst eens beginnen met te kijken naar de geschiedenis. Wist je dat wijn tot de komst van moderne medicijnen in de 19e eeuw een grote rol speelde als medicijn? Wijn, al dan niet gemengd met heilzame kruiden, werd voorgeschreven voor tal van kwalen. Daarvan was ‘slapte’ slechts de minste. De ontspannende én antiseptische werking van alcohol werd al door artsen in de Oudheid en middeleeuwen erkend en gebruikt. Ook voor zaken als een goede spijsvertering, op krachten komen en depressiviteit schreven ze wijn voor. Restantjes van die traditie zijn er nog steeds. Denk aan Pleegzuster Bloedwijn, een rode wijn versterkt met ijzerverbindingen die je in de schappen van de supermarkt kunt vinden.
Alcohol en afvallen
Stel, je wilt eens wat beter op je gewicht letten, en je besluit te gaan kijken wat het drinken van een glas wijn nu eigenlijk voor de je calorieëninname doet. Want ja, natuurlijk, in een glas wijn zitten calorieën. Niet alleen de suiker, ook de alcohol is leverancier van brandstof, en dus calorieën. Volgens het Voedingscentrum levert 1 gram alcohol 7 kilocalorieën. Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal). Hoeveel suiker er in je wijn zit, dat is afhankelijk van het type wijn en het productieproces.
Calorieën per glas
Je speurtocht naar het precieze aantal calorieën van je dagelijkse glaasje wijn wordt vervolgens geen makkelijke en elk jaar lijkt er wel weer een nieuw onderzoek op te duiken. Rondneuzen op internet levert wel veel informatie op. Je komt op diverse gezondheidssites tabelletjes en staatjes tegen die je precies vertellen dat een glas rode wijn 82 calorieën bevat. Maar dan begint het: hoe groot is dat glas eigenlijk? Is dat een glas van 100 ml, van 150 ml? Maakt nogal een verschil en het staat er lang niet altijd bij. Wijnschrijver Harold Hamersma gaat in zijn boek Wijnreis door mijn lichaam uit van 120 calorieën voor ‘een gewoon glas wijn’. Maar wat is in hemelsnaam een gewoon glas wijn? Rood, wit? 12% alcohol of 15% alcohol? Zoet of droog? Hij meldt het niet.
Volgens het Voedingscentrum
Droge witte wijn (100 ml) 67 kcal
Rode wijn (100 ml) 82 kcal
Rosé (100 ml) 71 kcal
Port (35 ml) 80 kcal
Zoete witte wijn (100 ml) 96 kcal
Overige dranken
Bier, oud bruin (250 ml) 90 kcal
Likeur (35 ml) 85 kcal
Rum (35 ml) 80 kcal
Bier (250 ml) 55 kcal
Verschillen
Als je echt wilt bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt met een glas wijn, hou dus rekening met het soort wijn dat je drinkt, en de inhoud van je glas. Het bovenste tabelletje van het Voedingscentrum kan een richtlijn voor je zijn.
Dit alles houdt overigens nog geen rekening met wat je lichaam doet met die calorieën: sommige mensen komen aan van wijn drinken, anderen niet. Alcoholinname bij de maaltijd speelt namelijk een rol bij de vetverbranding. Maar dat is weer een ander verhaal.