Hoera! Het is internationale Pinot Noir dag!

Geplaatst door:
op 18-08-2017
Share
Hoera Pinot Noir
Hoera Pinot Noir

Het is International Pinot Noir Day! Daarom staat deze allemansvriend vandaag in de schijnwerpers. Tijd om je kennis over dit druivenras bij te spijkeren.

Samengevat

Pinot Noir is één van de meest geliefde druiven onder wijnliefhebbers door de weinige tannines, fruitige aroma's en soepele smaak. Een wijn die je gerust kunt inschenken voor een divers gezelschap, zonder bang te hoeven zijn dat die niet in de smaak valt. Voor wijnmakers is deze gevoelige druif echter een flinke uitdaging. Hij groeit alleen in koele en gematigde klimaten. Er moet een goede balans zijn tussen de weersomstandigheden, anders rijpt de druif ongelijk. 

Pinot NoirPinot Noir

Aroma's

In een koel klimaat komen vooral de aroma's van bessen en rode kersen goed naar voren. Naarmate het klimaat warmer wordt, hoe meer de aroma's van framboos, kruidnagel en paddenstoelen tot uitdrukking komen.

Gebieden

Als je Bourgogne en rode wijnen zegt, dan zeg je Pinot Noir. In Bourgogne vond de druif zijn oorsprong en daarom hét klassieke gebied voor Pinot Noir. Elke appellatie laat steeds net verschillende karakteristieken van de druif zien. Doorgaans hebben de wijnen een medium body, lichte tannines en hartige en roodfruitaroma's. Wijnen uit bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin en Pommard kenmerken zich door hun extra complexiteit en zijn ook een stuk duurder. In Duitsland staat de druif ook wel bekend als Spätburgunder en doet vooral goed in Pfalz en Baden. Hier kenmerken de wijnen zich door de uitgesproken aroma's van rood fruit en hun lichte body. In Californië kun je uitstekende Pinot Noir vinden in de streek Carneros en in de koelere gebieden van Sonoma County en Santa Barbara County. Deze wijnen hebben veel body en zitten boordevol fruit. Ook in Oregon maken ze de wijn van uitmutende kwaliteit.

Champagne

Pinot Noir heeft geen ander druivenras nodig om tot zijn recht te komen. Wel vormt Pinot Noir meestal de basis voor Champagne en wordt dan nog geblend met Pinot Meunier en Chardonnay.

Wijn & Spijs

Door het aardse karakter past de wijn uitstekend bij gerechten met paddenstoelen, zoals paddenstoelenrisotto. De fruitige aroma's van Pinot Noir worden dan extra goed belicht. Ben je een echte kaasliefhebber? Combineer de rode wijn dan met comté kaas. Andere lekkere wijn & spijs combinaties zijn entrecôte, truffel en eend.

Onze aanraders

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?