De wijnwereld is altijd in beweging. Zo aan het begin van het nieuwe jaar is dat het uitgelezen moment om alvast een blik in de toekomst te werpen. Wat worden de wijntrends voor 2019 volgens onze wijnexperts? Een tipje van de sluier: de klimaatverandering speelt een grotere rol dan je in eerste instantie zou denken.
Oude 'vergeten' wijnlanden
Nog nooit wijn uit Moldavië, Slovenië, Hongarije of Griekenland geproefd? Dat zou dit jaar zo maar eens kunnen veranderen. Nog niet zo lang geleden hebben veel wijnmakers het potentieel van deze 'vergeten' wijnlanden herontdekt en zijn ze flink gaan investeren in het beheer van de wijngaarden en wijnmaaktechnieken. Ook bieden ze veelal lage prijzen aan. En met resultaat!
Richting het noorden
We zijn allemaal dol op de klassiekers uit Zuid-Europa, zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Maar waarom drinken we eigenlijk bijna nooit een Nederlandse, Belgische of Engelse wijn? In principe vindt er wijnbouw plaats tussen de 30e en 50e graad noorder- en zuiderbreedte. De zomers bieden voldoende zon en de winters zijn niet te koud. Nederland bevindt zich op de 51e graad en valt dus officieel net daarbuiten en België net daarbinnen. De wijnbouw in Nederland en België, maar ook Engeland is daarom altijd beperkt geweest en niet bekend bij het grote publiek. Maar toch is er wel degelijk wijnbouw mogelijk en er zit zelfs een flinke stijgende lijn in. Door het mooie voorjaar, de warme zomers en niet al te veel neerslag kunnen de druiven beter rijpen. Dat heeft natuurlijk een positief effect op de oogst. Zet het tripje naar de wijngaarden maar op de planning dit jaar, je hoeft er niet ver voor te rijden en het is de moeite waard!
Wijnig: een tandje minder
De klimaatverandering speelt ook bij deze trend een rol. Hoe meer zon, hoe hoger het suikergehalte in de druif. Tijdens het vergisten van de druiven wordt de suiker omgezet in alcohol. Daarom zijn alcoholpercentages van 14% of 14,5% steeds gebruikelijker. Dat doet niks af aan de smaak, integendeel zelfs, maar steeds meer mensen zijn voor de afwisseling op zoek naar wijnen met een lager alcoholpercentage. De frisse en fruitige exemplaren dus. Deze passen beter in ons bewustere eetpatroon en dus de moderne keuken. Oftewel wijnig! Dit soort wijnen vinden we vaak in de koelere klimaten zoals Noord-Frankrijk, Noord Italië en Duitsland. Neem bijvoorbeeld Pinot Grigio, Pinot Noir of Sauvignon Blanc uit de Loire.
Aan de zon gedroogd
Een geval van twee uitersten: waar we het net over de lichtere wijnen met minder alcohol hadden, heb je ook de krachtige rode wijnen van bijna overrijpe en ingedroogde druiven (die in de zon hebben gedroogd). Denk aan Governo, Appassimento en Primitivo di Manduria. Dit heeft deels te maken met het steeds warmere klimaat, maar ook de vraag naar deze smaakvolle en krachtige rode wijnen neemt flink toe. En dat is helemaal terecht. Ken jij onze La Bestia Governo en Villa Fura Amarone al?
In het puntje van Zuid-Europa
De wijnen van het eiland Sicilië zijn steeds meer in trek en dan met name de wijnen die rond de vulkaan de Etna worden gemaakt. Deze bevatten een waarneembare vulkanische en rokerige toets. Dit zorgt voor verfijning en klasse in de wijn, als ze worden gemaakt door een ervaren wijnmaker natuurlijk. Deze Siciliaanse wijnen roepen associaties op met het befaamde Bourgogne. Niet gek dus dat ze steeds geliefder worden.
Authenticiteit voorop
And last but not least: authenticiteit in de wijnwereld wordt steeds meer gewaardeerd en is hetgeen waar liefhebbers naar zoeken. Prijs is niet altijd meer de grote pijler, maar het gaat nu vooral om het mooie verhaal van de (kleine) wijnboer of authentieke châteaux. Nieuw op onze website: de wijnverhalen. De plek waar we het verhaal van de wijnmaker of het château, de mening van de wijnrecensent of meer informatie over de druif of regio uitlichten. Benieuwd? Kijk dan eens bij onze wijnen waar ze onderaan de pagina staan.