Champagne | Prosecco | |
Land | Frankrijk, Champagne | Italië, Veneto |
Druiven | Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunieren en nog enkele andere druivenrassen | Glera en nog enkele andere druivenrassen |
Methode | Tweede gisting op fles | Tweede gisting veelal in tanks. Soms op fles |
Aroma’s en smaak | Toast, citrus rijpe appel, noten | Peer, groene appel, meloen |
Champagne
Champagne komt uitsluitend uit de Franse wijnstreek Champagne. Het is altijd een wijn die minimaal 15 maanden, maar vaak langer op de fles heeft gerijpt. De fijne belletjes zijn erin gekomen doordat er in de fles voor de tweede keer een gisting op gang is gebracht, zonder dat er zuurstof kon ontsnappen. Die tweede gisting ín de fles is cruciaal voor de kwaliteit van Champagne: het levert de kenmerken aroma’s van toast, gist en noten.
Prosecco
Prosecco komt voor het grootste gedeelte uit de Italiaanse regio Veneto, een gebied ten noorden en oosten van Venetië. De wijnen van de druif Glera worden meestal van hun belletjes voorzien in een grote metalen tank, en daarna pas gebotteld. Lange rijping op de gistcellen is er niet bij. Dit proces is vele malen goedkoper dan het arbeidsintensieve proces van de tweede rijping op fles. Prosecco wordt dus vaak veel goedkoper gemaakt! Toch worden de betere Prosecco's ook met een tweede gisting op fles gemaakt.
De keuze is aan u
Het is gewoon maar wat je lekker vindt én hoeveel geld je wilt uitgeven. Er zijn naast simpele Prosecco’s ook Prosecco’s uit de DOCG Conegliano-Valdobbiadene, waar meer aandacht aan de productie is besteed. Deze wijnen zijn meestal iets duurder dan gewone Prosecco, maar nog steeds goedkoper dan Champagne. Voor iedere smaak en gelegenheid is er daarom wel een fijne mousserende wijn. Champagne als het écht heel erg feest is en je mooie combinaties wilt maken bij het eten. Prosecco bij de borrel en als je gewoon een vrolijke wijn wilt schenken. Proost!