Kristel Balcaen is een echte wijn-duizendpoot. Naast wijn-schrijver en -docente is ze ook Champagneambassadeur in België. In 2018 werd ze uitgeroepen tot Wine Lady Of The Year en eerder dit jaar mocht ze twee internationale wijnprijzen in ontvangst nemen. Inmiddels is ze gestart met het Master of Wineprogramma en ligt ook haar eerste boek in de winkels: Wijnboek voor Foodies. Met ons dook ze de proefkamer in op zoek naar de lekkerste bubbels voor de feestdagen. Uiteraard met de lekkerste pairingtips! Want proosten tijdens de feestdagen is het leukst met een glas vol bruisende vrolijkheid.
Liefde voor bubbels
'Ik kan het niet helpen – ik hou van bubbels in het glas. Want mousserende wijnen hebben zoveel te bieden, zowel om zo te drinken en te proosten, als voor food-en-wijnpairing. Zeker tijdens de feestdagen, maar ook daarbuiten. Minder dan tien procent van alle wijnen ter wereld zijn mousserende wijnen, maar je vindt ze in veel soorten, kleuren en (for)maten. Dat vind ik er zo leuk aan, en het zorgt er bovendien voor dat je voor elke gelegenheid, voor elk budget en bij zowat elk gerecht een goede match kan vinden.
Je kunt deze feestdagen dus zeker uitpakken met bubbels. Dan zit je altijd goed. Het is geen geheim dat ik mijn hart heb verloren aan Champagne, maar ook met een goede cava, prosecco, spumante of crémant maak je mij blij
Mousserende wijnen zijn zoveel meer dan een aperitiefbubbel. De verschillende stijlen kunnen makkelijk een volledige feestmaaltijd begeleiden, tot en met kaas of dessert. Probeer zeker ook eens buiten de feestdagen om, bijvoorbeeld na een zware werkdag, op vakantie of tijdens een ontspannen weekend, een zogenaamde hoog-laagpairing met een champagne die lang ‘sur lattes’ gelegen heeft. Tijdens deze periode zorgt het contact tussen gistcellen en champagne voor die typische champagnekenmerken in smaak en mondgevoel. Zoals bij de Delahaie Brut Premier Champagne Grand Cru 'Sublime Cuvée'. Mijn favoriet daarbij: friet met vers gemaakte, friszure, ongezoete mayonaise. Of heerlijke kaas- of garnaalkroketten, gefrituurde of gebraden kip, en tempura van groenten, krab of vis met een limoensausje. Vingerlikkend lekker!
Wist je dat...
...een van de grootste vijanden van mousserende wijn … licht is? Zonlicht, maar ook kunstlicht, reageren namelijk met de stoffen in je wijn, waardoor zwavelcomponenten ontstaan die voor vervelende aroma’s zorgen. Vergelijkbaar met hoe je huis ruikt wanneer je spruitjes of kool hebt gemaakt. Hoe donkerder het glas van je fles, hoe meer licht het tegenhoudt. Maar het is sowieso beter om je flessen in het donker te bewaren.