De wijnen uit Europese wijnlanden als Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland kennen we natuurlijk. En ook internationale wijnlanden als Zuid-Afrika, Californië en Australië zijn geen onbekenden meer voor wijnliefhebbers. Maar kent u ook Hongaarse wijnen? En weet u dat er ook in Slovenië wijn gemaakt wordt die het proeven waard is? En dat er tegenwoordig in China niet alleen wijn gekocht maar ook gemaakt wordt?
Wijnland Hongarije
Als liefhebbers het hebben over Hongaarse wijn, gaat het al snel over Tokaj. In dit bergachtige gebied in het noordoosten van het land wordt sinds de 18e eeuw op bijna 6.000 hectare wijn gemaakt. Erg goede wijn zelfs. Het landschap van dit wijngebied heeft de cultureel erfgoed-status van UNESCO, om de eeuwenoude wijntraditie die hier zo goed zichtbaar is. De historische netwerken met diepe kelders zijn namelijk nog aanwezig en zijn nog steeds de plek waar wijnen liggen te rijpen.
De wijnen heten Tokaji, wat ‘van Tokaj’ betekent, en het druivenras Furmint ligt aan de basis van vele witte wijnen. Tokaji kunnen droog of zoet zijn, hebben veel body en een mooie spanning. Ze kunnen zich zonder twijfel meten aan de ‘grote witten’ uit Frankrijk. 100% Furmint-wijnen hebben een verrukkelijke geur vol vruchten als grapefruit en groene pruim, aangevuld met jasmijn, en soms vanille en ceder. De smaak van deze wijnen is vaak krachtig en complex, met limoen, crunchy bessen en soms vanille en subtiel ceder.
De beroemdste Tokaji is de Aszú. Deze vaak amberkleurige, witte Hongaarse dessertwijn verkrijgt zijn intense zoetheid door botrytis, edele rotting. Leuk feitje: het is de meest arbeidsintensieve wijnen ter wereld. De druiven worden namelijk met de hand, druif voor druif, geplukt en in emmertjes van 20 liter verzameld (puttonyok). Des te meer puttonyok er worden gebruikt, des te rijker en zoeter de wijn.
Wijnland Slovenië
Ruim 80% van de wereldwijde Furmint-druivenstokken staat dus aangeplant in Hongarije. Maar Slovenië is een ‘goede’ tweede. Ruim 15% van de Furmint-druif vindt u in dit Oost-Europese land. Slovenië is als land nog erg jong, tot 1991 was het nog onderdeel van het voormalige Joegoslavië. Wijn werd er al wel verbouwd, maar door de lastige politieke situatie was export van Sloveense wijnen lange tijd nauwelijks tot niet mogelijk. Inmiddels zijn er verschillende wijngebieden in het land, die samen ruim 21.000 hectare (geregistreerd) aan wijngaarden beslaan. Dankzij de ligging van het gros van de Sloveense wijngaarden, tussen de Alpen en de zee, en de mineraalrijke bodem kunnen hier wijnen van uitstekende kwaliteit gemaakt worden. Dat ontdekken ook steeds meer toeristen; Sloveense wijnboeren zien het wijntoerisme al jaren toenemen. Wijnliefhebbers komen vooral voor de witte Sloveense wijnen die zijn gemaakt van druiven als Riesling, Sauvignon Blanc, Furmint en Pinot Gris.
Een bekende Sloveense wijnstijl is de ijswijn. Deze bijzondere witte wijn wordt gemaakt van bevroren wijndruiven, druiven die overigens wel rijp en gezond moeten zijn. De oogst vindt pas plaats in de winter, als de temperatuur zo laag is dat de druiven bevroren zijn bij het plukken. Tijdens het persen van de bevroren vruchten wordt het ijskoude sap eruit geperst dat na de vinificatie fantastisch aromatische (een neus vol peer, perzik en frisse appel) en zoete wijnen voortbrengt.
Wijnland Griekenland
Griekenland komt veel voor in verhalen over de geschiedenis van wijn. Zo werd de oudste wijnpers ter wereld ruim drieduizend jaar geleden al gevonden op het eiland Kreta. Maar, bekend om de kwaliteit van hun huidige wijnen, zijn ze pas sinds kort. Pas de afgelopen paar decennia is de kwaliteit van Griekse wijnen in een stroomversnelling gekomen. En toen het land toetrad tot de EU, was het hek helemaal van de dam: er werden internationale druivenrassen aangeplant en jonge Griekse oenologen leerden de kneepjes van het vak op de beste Europese scholen.
Het gros van de Griekse wijnen is wit, zo’n 60% en 40% is dus rood en rosé. Voor witte wijnen worden druivenrassen gebruikt als Chardonnay en Muscat en inheemse rassen als Roditits, Assyrtiko en Moschofilero. De meest productieve wijnregio van het land is het schiereiland Peloponnesos, met POP Nemea als grootste wijnstreek. Hoewel er ook droge en halfdroge witte wijnen van de druif Moschofilero worden gemaakt, staat het gebied het meest bekend om haar rode wijnen van Agiorgitiko, die niet alleen krachtig en uitgesproken van smaak, maar ook van geur en kleur zijn. De bekendste, typisch Griekse wijn is de Retsina. Een lichtzurige wijn die al in de oudheid gedronken werd en een kenmerkende smaak van dennenhars heeft, doordat de wijn vervoerd werd in amforen (aardewerken kruiken) die luchtdicht werden afgesloten met een beetje vloeibare dennenhars.
Wijnland China
U kent China wellicht als het land van de wijnverzamelaars. Rijke Chinezen die grote bedragen overhebben voor de beste wijnen ter wereld, zoals de grootste Bordeaux’. Minder bekend is dat er in het land ook wijn geproduceerd wordt. De wijncultuur van, met name rijstwijn, gaat zo’n 5000 jaar terug. Eind jaren 70 maakte de wijnindustrie pas een grote verandering door, dankzij de grote economische groei die het land doormaakte. Inmiddels behoort China tot de top 10 van de meest wijnconsumerende landen. De reden dat er steeds meer wijn gedronken wordt in China? De supersnelle verwesterlijking van de grote steden en daarmee de opkomst van wijnproductie. De meest aangeplante druivenrassen voor wijn zijn Cabernet Sauvignon, Carmenère, Merlot, Cabernet Franc, Chardonnay en Riesling.