Bewuster leven? Geniet ook bewuster van wijn!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 09-03-2022
Share
Concious Consumptions
Concious Consumptions

De afgelopen jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van de impact die ons consumeergedrag heeft op de op de wereld om ons heen. We eten minder vlees, scheiden afval en doen over het algemeen bewuster aankopen. Ook ‘bewust drinken’ kan inmiddels als meer geïnterpreteerd worden dan ‘niet overmatig alcohol nuttigen’. In deze blog leest u hoe wijnliefhebbers en –producenten steeds duurzamer omgaan met wijn. Weet u hoe u kurken kunt recyclen? Wat gebeurt er met al die wijnflessen? En wat doet u met uw restjes wijn?

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.150 reviews

Een tweede leven voor wijnflessen

Ondanks het feit dat er steeds meer wijn in ‘box’ op de markt komt, wordt het gros van de wijnen nog steeds ‘verpakt’ in glas. Waar het inleveren van bierflesjes met statiegeld in Nederland al jaren de norm is – en we er zo voor zorgen dat een gemiddeld bierflesje zo’n veertig keer (!) opnieuw gebruikt kan worden – is dat met wijnflessen wel anders. Jaarlijks worden honderden miljoenen glazen wijnflessen slechts eenmalig gebruikt. En dat zou anders moeten kunnen, toch? 

Gelukkig denken ook steeds meer wijnmakers en –liefhebbers er zo over. Het Comité Européen des Entreprises Vins, dat een aanzienlijk deel van de Europese wijnmakers vertegenwoordigd, sloot zich in 2020 bijvoorbeeld aan bij een Europees initiatief dat als doel heeft om 90% van alle glasverpakkingen die in de EU verkocht worden, te recyclen. De aangesloten organisaties ontwikkelen samen nieuwe nationale recycling plannen en wisselen kennis uit om de processen van glasinzameling en -sortering te verbeteren.

Ook nog dichter bij huis ontstaan initiatieven om wijnflessen een tweede leven te geven. Zo richtten twee Nederlandse studenten in 2016 Rebottled op. Doel? Circulaire drinkglazen maken van gebruikte wijnflessen. Circulair betekent geen afval creëren en duurzaam gebruik van grondstoffen. Rebottled ontdekte dat het recyclen van een wijnfles zo’n 85% van de energie kost die nodig is voor het maken van nieuwe wijnfles. Daarom besloten zij dat wijnflessen niet gerecycled maar geupcycled moesten worden; de start up ‘redde’ al ruim 230.000 wijnflessen!

Kurken recyclen

Ook wijnkurken kunnen gerecycled worden. Synthetische kurken en schroefdoppen kunnen bij het plastic geponeerd worden en natuurlijke kurken zijn composteerbaar en mogen dus gewoon in de groene container. In de Verenigde Staten kunnen wijnliefhebbers hun natuurlijke kurken sinds enkele jaren inleveren bij een van de verzamelpunten van ReCork, een organisatie die wijnkurken recycled en er nieuwe producten van maakt. Inmiddels hebben ze al meer dan 128 miljoen kurken een nieuw leven gegeven in schoenzolen en inlegzooltjes! Een Nederlandse ReCork is er helaas nog niet. Wilt u wijnkurken liever hergebruiken en heeft u (klein)kinderen? Spreek uw creativiteit dan aan, want natuurlijk kurken zijn fantastisch knutselmateriaal. Gebruik ze als stempels tijdens het verven of maak er poppetjes van.

Concious ConsumptionsConcious Consumptions
Concious ConsumptionsConcious Consumptions

Concious Consumptions: wijnrestjes gebruiken

Net die fles heerlijke rode wijn niet op gekregen? Of nog een bodem van die mooie witte wijn over? Zonde om weg te gooien! Soms is een scheut wijn namelijk precies wat een gerecht nodig heeft. Witte wijn over? Maak dan een stoofpotje met kippendijen, prei, slagroom (voor een roomsaus) of crème fraiche (voor een frissere saus) en wat peterselie. Rode Italiaanse wijn over? Zet pasta met knoflook, chili, pittige Pecorino kaas en verse basilicum op tafel. De rode Italiaanse wijn gebruikt u dan om de knoflook en chilivlokken die u als stap 1 van het recept moet fruiten, af te blussen. Voeg daarna gekookte pasta naar keuze toe en maak het gerecht met een flinke hoeveelheid versgeraspte Pecorino. Heeft u een – niet zo zware – rode wijn over omdat die niet helemaal naar uw smaak is? Maak er sangria van! Dit fruitige Spaanse wijn drankje bestaande uit rode wijn, bruiswater en fruit is de ultieme dorstlesser voor een zomerse dag.