'Le Beaujolais Nouveau est arrivé!', is een kreet die we vooral zien en horen op de derde donderdag van november. Het is een traditie in de Franse regio Beaujolais, om een deel van de wijnen als ‘Nouveau’ op de markt te brengen.
Verschil tussen Beaujolais en Bourgogne
De wijnregio Beaujolais hoort bij de Bourgogne, maar wordt toch vaak als een losstaande regio gezien. Niet zo gek, want het belangrijkste druivenras en de bodem in Beaujolais verschillen met de belangrijkste kenmerken van de Bourgogne. Waar het in de Bourgogne om Pinot Noir en Chardonnay draait en bodemsoorten als kalksteen en klei, draait het in de Beaujolais om het blauwe druivenras Gamay en bodems met veel graniet. Er wordt ook witte Beaujolais gemaakt van Chardonnay, maar Beaujolais Blanc wordt maar op kleine schaal geproduceerd.
Beaujolais wijn
De Beaujolais Primeur, of de Beaujolais Nouveau, is een extreem jonge wijn. Volfruitig, sappig en met een mooie paarse kleur. De meeste Beaujolais wijnen worden gemaakt volgens de methode macération semi-carbonique. Hele druiventrossen gaan een tank in, waarna de tank wordt afgesloten. Door de druk van trossen, worden de druiven onderin de tank gekneusd. Door het koolzuurgas dat daarbij vrijkomt, komt de gisting op gang. Om dit proces verder te versnellen, bestaat er ook de techniek macération carbonique. In dat geval wordt er ook koolzuurgas toegevoegd aan de tank om de gisting nog sneller op gang te brengen. Het resultaat is een soepele en fruitige wijn. De alcoholische gisting van een Beaujolais Nouveau duurt maar vier dagen, terwijl dat bij andere rode Beaujolais wijnen zes tot tien dagen is. Dat levert wijnen op met meer aroma en meer structuur. Voor de cru’s is het zelfs negen tot twaalf dagen.
Van ‘gewone’ Beaujolais tot Cru
Ook binnen de Beaujolais regio zijn er verschillende appellations te vinden. Ongeveer een derde van de wijnen verschijnt als een ‘gewone’ Beaujolais op de markt. De rode wijnen worden gemaakt van de druif Gamay Noir à Jus Blanc. Druiven die een begeleidende rol mogen spelen zijn onder meer Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir.
Beaujolais Villages
Waar de druiven van de generieke Beaujolais wijnen vaak te vinden zijn op vlakkere wijngaarden, bevinden de wijngaarden van de Beaujolais Villages zich in de heuvelachtige delen. Er zijn meerdere gemeenten die deze wijnen produceren. Komen de druiven die gebruikt zijn uit een specifieke gemeente? Dan mag ook de naam van die gemeente op het etiket komen te staan. Waar de Beaujolais Nouveau dus al vlak na de oogst, op de derde donderdag van november, mag worden uitgebracht, is dat voor Beaujolais en de Beaujolais Villages pas 15 januari van het jaar na de oogst.
Cru de Beaujolais
De top van de Beaujolais wijnen wordt gevormd door de tien cru’s. Deze wijnen hoeven niet geproduceerd te zijn volgens de macération semi-carbonique methode. Veel wijnboeren vervaardigen hun wijnen op de traditionele manier. De wijnen moeten zeker tot 1 maart van het jaar na de oogst in de kelder rijpen.
De tien cru’s zijn, van noord tot zuid: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly.
De wijnen van Saint-Amour, Juliénas en Fleurie zijn vaak wat lichter en fruitig, al hebben de wijnen van Juliénas over het algemeen meer structuur. Wijn van de cru’s Chénas, Morgon en Moulin-à-Vent zijn geconcentreerder, krachtiger en steviger.