Aroma’s in wijn

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 15-08-2022
Share
Aroma’s in wijn
Aroma’s in wijn

Van citrusfruit tot rijpe pruimen, van karamel tot noten en van vuursteen tot ceder. Er zijn enorm veel aroma’s in wijn te ontdekken, maar niet elke wijn kent dezelfde aroma’s. Hoe komen die aroma’s in wijn? En welke verschillende aroma’s zijn er? Dat leggen we graag uit. 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 6.146 reviews

Hoe komen aroma’s in wijn?

Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de smaak van wijn. Allereerst is er natuurlijk het druivenras dat voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de wijn bepaalt. Maar er zijn veel meer factoren. Zo ligt het er ook aan waar dat druivenras groeit en wat het terroir is. En met terroir wordt niet alleen de bodem bedoelt, maar ook het klimaat en de ligging van de wijngaard (hoogte, zonexpositie etc.). Een Chardonnay die groeit in een warm gebied zal bijvoorbeeld veel rijkere (tropische) fruitaroma’s ontwikkelen dan een Chardonnay die in een koel klimaat groeit. Bijvoorbeeld in Chablis of in de Benelux.

Uiteraard bepaalt de vinificatie ook een groot deel. Krijgt de wijn houtrijping of niet? Is er rijping ‘sur lie’ en hoe lang laat de wijnmaker de wijn rijpen? Allemaal zaken die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van uw wijn.

Aroma’s

Aroma’s in wijn worden onderverdeeld in primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Daarnaast zijn er wijnen/druivenrassen die aromatischer zijn dan de ander. Of een wijn een hoge of lage geurintensiteit heeft, is geen waardeoordeel. Veel geur betekent niet gelijk dat het een wijn van goede kwaliteit is. Ook dit ligt aan het druivenras, de vinificatie en opvoeding van de wijn.

Primaire aroma’s

Elke wijn kent primaire aroma’s. Dat zijn de fruitige, florale en/of minerale aroma’s die terug te leiden zijn tot het druivenras.

Secundaire aroma’s

Dan zijn er nog de secundaire aroma’s die zich ontwikkelen tijdens de vinificatie. De meest makkelijk te herkennen aroma’s zijn die van houtrijping, zoals toast, vanille, en een zekere kruidigheid. Gisttonen en brood zijn aroma’s die voorkomen bij wijnen die ‘sur lie’ (op hun droesem) hebben gerijpt. Dit zorgt voor meer textuur in de wijn.

Tertiaire aroma’s

Tijdens de (fles)rijping van wijn ontwikkelen de tertiaire aroma’s. Als wijnen in houten vaten rijpen komen er aroma’s vrij als koffie, toffee en karamel. Wijnen die op fles rijpen kunnen meer hartige aroma’s ontwikkelen (aardse tonen, paddenstoelen of meer vegetale aroma’s). Zwoel gestoofd fruit, bosgeuren en truffel zijn ook voorbeelden van tertiaire aroma’s.

aroma's in wijnaroma's in wijn
aroma's in wijnaroma's in wijn

Wijn proeven

Wijn drinken is niet zo moeilijk, maar bij het goed proeven van wijn komt iets meer kijken. Welke voorbereidingen moeten er getroffen worden? Waar moet u beginnen en waar moet u op letten? Daarover leest u meer in ons blog: Hoe moet je wijn proeven?

Wijn aroma waaier

AromawaaierAromawaaier