Met een ongekend aanbod van toeristische trekpleisters en meer campings dan je lief is, vormt de Ardèche het paradijs voor sleurhutfanaten. Hier viert het massatoerisme al decennialang hoogtijdagen. Vreemd genoeg zijn de plaatselijke wijnen allerminst bekend.
Paradijs voor sleurhutfanaten
De Gorges de l’Ardèche met de imposante Pont d’Arc en de vele kilometerslange grotten, de lavendelvelden in de ‘paarse driehoek’ tussen Saint-Remèze, Larnas en Bourg-Saint-Andéol, het kasteel van Vogüé in het gelijknamige pittoreske dorpje, de idyllische zondagsmarkt van Alba-la-Romaine en waterplezier in de onstuimige rivieren. Met een ongekend aanbod van toeristische trekpleisters en meer campings dan je lief is, vormt de Ardèche het paradijs voor sleurhutfanaten. Hier viert het massatoerisme al decennialang hoogtijdagen. Vreemd genoeg zijn de plaatselijke wijnen allerminst bekend.
Identiteitscrisis!
De wijnbouw in de Ardèche is eeuwenoud en met een aanplant van ruim 10.000 hectare doet de streek niet onder voor bijvoorbeeld de Moezel. Maar wie een Vin d’Ardèche in de winkelschappen zoekt, staat voor een schier onmogelijke uitdaging. Het ontbeert de wijnen aan bekendheid bij het grote publiek. Naar de oorzaak is het niet lang gissen. De Vins d’Ardèche zitten in een identiteitscrisis!
Voor ieder wat wils…
Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Syrah, Grenache Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en Chatus. Zomaar een greep uit het enorme assortiment druivenvariëteiten in de Ardèche. Het motto “voor ieder wat wils” is zijn doel volledig voorbij geschoten. Wat is nu eigenlijk de smaak van de Ardèche? Onlangs gingen wij op zoek naar de ware identiteit van de Vins d’Ardèche.
Chardonnaytroef!
Na eerst een rondje langs verschillende wijncoöperaties om de campingkoelkast te vullen en de eerste indrukken op te doen, bezoek ik het gerenommeerde Domaine Louis Latour. Louis Latour, groot geworden in de Bourgogne, heeft haar tweede huis in de Ardèche gevonden. Hier, in Alba-la-Romaine, wordt volgens eigen zeggen de smaak van de Ardèche ontwikkeld. Met een bodem van kalk en klei, gelijkend op die in de Côte de Beaune, speelt Latour de Chardonnaytroef uit. En met succes! De Chardonnay en Grand Chardonnay van Latour zijn wijnen met Bourgondische allure en een rijp tropisch randje. De prijzen zijn gelukkig allerminst Bourgondisch en het saldo op mijn bankrekening blijft gespaard.
Als een Meursault
Een bezoek aan Domaine Arsac geeft nog meer inzicht in het kwaliteitspotentieel van de wijnbouw in de Ardèche. Het wijnhuis in Saint-Jean-le-Centenier werkt uitsluitend met biologisch verbouwde druiven en heeft naast Chardonnay en Merlot op kalk- en kleigrond ook Syrah en Viognier op vulkanische bodem. De houtgerijpte Chardonnay (Argence) doet denken aan een Meursault, de houtgerijpte Viognier (Ortu Solis) is een geduchte concurrent voor menig Condrieu en de Syrah (Volcanik) smaakt als een krachtpatserige Côte-Rôtie. Alleen de Merlot valt mij wat tegen. De vroegrijpe druif kan de weelde van het bijna mediterrane klimaat van de Ardèche niet aan.
Vatrijping 2.0
Een bezoek aan de Grotte de Saint Marcel staat op de bucket list van bijkans iedere toerist. Ondergrondse rivieren hebben een machtig gangenstelsel in de kalkrotsen uitgesleten. Maar de grot krijgt niet enkel bezoek van sleurhutfanaten en andere vakantiegangers. Sinds een paar jaar zijn ook vaten wijn welkom in de donkere, kille en vochtige gangen van de feeërieke grot. Ver verwijderd van het daglicht en de warmte van de zon rijpen de biologische wijnen van Domaine Notre Dame de Cousignac onder ideale omstandigheden. Vatrijping 2.0!
Meer dan een paradijs voor sleurhutfanaten
De Ardèche heeft veel te bieden. Ook op het gebied van wijn! Met dank aan de arme bodem vol kalk, klei, basalt en graniet en de vele zonnestralen kunnen Chardonnay, Viognier en Syrah excelleren. Hoogste tijd om afscheid te nemen van Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon en andere ‘exoten’. Louis Latour, Arsac en Notre Dame de Cousignac geven het goede voorbeeld. Wie volgen en zetten de Ardèche definitief op de wijnkaart?