Sauvignon Blanc, in de volksmond ook wel afgekort tot Sauvignon, is een populair druivenras. Er is waarschijnlijk geen wijndrinker die nog nooit een glas Sauvignon heeft gedronken. Deze druif vinden we dan ook over de hele wereld. Het is een wijn die vaak als stuivend wordt omschreven wanneer het gaat om geur. Kruisbessen, brandnetels, buxus, asperges en soms wat tropische aroma’s. Het zijn allemaal geuren en smaken die deze wijn met zich mee kan brengen.
Loire druif
De Franse Loirevallei is het bolwerk van Sauvignon Blanc, met aan de top uiteraard de appellations Sancerre en Pouilly-Fumé. De bodemsoorten kalksteen en/of silex (vuursteen), komen vaak in de wijnen tot uitdrukking. Het zijn daarmee dan ook echte terroir wijnen te noemen. Vooral vuursteen is een typerend kenmerk van Pouilly-Fumé. Maar ook Touraine is een belangrijke appellation in de Loirevallei. Dit zijn vaak iets minder gecompliceerde wijnen dan de andere twee top AOC’s. De Loire kent ook een aantal kleine appellations waar Sauvignon Blanc de hoofdrol speelt. En zeker niet onverdienstelijk. Wijnen uit Reuilly en Quincy bijvoorbeeld, kunnen een uitstekende prijskwaliteitverhouding hebben.
Marlborough
Veruit de belangrijkste wijnregio van Nieuw-Zeeland is Marlborough. Een wijnregio waar maar liefst driekwart van de Nieuw-Zeelandse wijn wordt geproduceerd. Het ligt in het noordoosten van het Zuidereiland waar het erg zonnig en droog is. Sauvignon Blanc is uitgegroeid tot het visitekaartje van het land en al helemaal van Marlborough. Zo’n tachtig procent van de wijngaarden staat met Sauvignon Blanc aangeplant. Dat mag ook wel, want deze wijnen zijn zo populair dat ze vanuit de hele wereld geïmporteerd worden. De Marlborough “Savvy” staat bekend om zijn intense aroma’s van kruisbes, en stuivend (tropisch) fruit. Zeer aromatische wijnen die niet meer weg te denken zijn van de wijnkaart.
Bordeaux blend
In de wereldberoemde Bordeaux regio is Sauvignon Blanc ook niet meer weg te denken. Veel mensen denken bij Bordeaux eerder aan krachtige rode wijnen van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, maar er komen ook prachtige witte wijnen uit het wijngebied. De belangrijkste witte druivenrassen zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Sauvignon Blanc speelt vaak een hoofdrol in mooie droge witte wijnen uit Bordeaux. Samen met Sémillon en Muscadelle is het de druif voor de fameuze vins liquoreux. Deze beste vins liquoreux worden geproduceerd van druiven die door botrytis zijn aangetast. Dat is een schimmel die alleen optreedt als de omstandigheden perfect zijn. Een warm en vochtig najaar is een vereiste. Vooral wanneer de wijngaarden in de ochtend nog in nevel gehuld zijn en in de middag kunnen genieten van de warmte van de zon. De edele rot zorgt voor minuscule gaatjes in de schil, zonder dat het vruchtvlees wordt aangetast. Het vocht in de druif verdampt en het suikergehalte neemt daardoor relatief gezien toe. Het resultaat is een voortreffelijke dessertwijn, perfect bij verschillende soorten (fruit)desserts. Ook in andere landen en gebieden wordt deze methode deels of volledig toegepast.