De wereld van Malbec

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 14-04-2022
Share
Malbec World Day
Malbec World Day

Het blauwe druivenras Malbec komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk en doet daar nog steeds goede zaken. Maar ook buiten die landsgrenzen, zeker in Argentinië, hebben wijnmakers de blauwe wijndruif ontdekt en kunnen liefhebbers hun hart ophalen bij de bijzondere rode wijnen die daar gemaakt worden. Wat weet u van Malbec? Op zondag 17 april is het World Malbec Day. Genoeg reden om wat dieper in te gaan op deze krachtige blauwe Fransoos.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.150 reviews

Wat is Malbec wijn? Wat zijn typische geuren en smaken van een goede rode Malbec? Als de druif op een goed terroir en onder goede omstandigheden groeit, kan hij zowel krachtige en complexe rode wijnen met veel tannines voortbrengen, als volle wijnen met soepel fruit. Maar, alle Malbecs hebben een rustiek karakter. De geur van een Malbec-wijn bevat veelal fruit van bramen, kersen en bessen en u kunt ook veel kruiderij ontwaren. Daarnaast heeft de wijn vaak stevige geurtonen, zoals choco, laurier, leer, truffel en kreupelhout. Let wel op, een Malbec-wijn bevat niet altijd alle bovengenoemde geuren. Deze verschillen, afhankelijk van land en streek van herkomst en natuurlijk de productiemethoden die de wijnmaker kiest.

Cahors: bakermat van Malbec

Frankrijk is dus het thuisland van de Malbec en het wijngebied Cahors de bakermat van de druif. Cahors is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. Het is één van de oudste wijngebieden ter wereld en omvat circa 4.200 hectare aan wijngaard. De Malbec-druif is de grote trots van de regio en wordt daar ‘Côt’ of ‘Auxerrois’ genoemd. De beste wijnen van deze druif zijn krachtig en intens en hebben de nodige tannines. Lang hadden ze daardoor een aantal jaar nodig om op dronk te komen, maar sinds enige tijd komt daar verandering in. Door de tactiek om de druiven langer te laten rijpen én andere verbeterde technieken van wijnmakers, verzachten de tannines en worden deze Franse rode wijnen steeds fruitiger en soepeler, waardoor ze ook eerder gedronken kunnen worden.

Maar niet alleen in Cahors worden er wijnen van Malbec gemaakt. Ook in een andere Franse wijnregio speelt de druif een rol. Voor wijnen op hogere niveaus gelden vaak veel regels, één of meer voorgeschreven druivenrassen bijvoorbeeld. In Bordeaux is dat het gebruik van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Malbec wordt daar gebruikt als aanvulling op deze inmiddels klassieke combinatie.

blauwe druif malbec rode wijnblauwe druif malbec rode wijn
blauwe druif malbec rode wijnblauwe druif malbec rode wijn

Argentijnse Malbec

Frankrijk is dan wel thuis voor het druivenras Malbec, de druif heeft een tweede thuis gevonden in Argentinië. Nadat de Fransman Pouget de druif in 1868 in het Zuid-Amerikaanse land introduceerde, is Malbec zelfs uitgegroeid tot ‘nationale’ trots! Het belangrijkste wijngebied in Argentinië is Mendoza, dat goed is voor ruim 75% van de wijnbouw in het land. De Malbec-druif groeit daar in wijngaarden van 500 – 1700 meter hoogte en levert er mooie ronde, volle wijnen op, die barstensvol vlezig fruit zitten en veel structuur bevatten. Na het rondwalsen van een Argentijnse Malbec-wijn ruikt u rijpe pruimen en bessen, en als de wijn op hout gerijpt is, ruikt u dat meteen. De smaak van de rode Argentijn is zacht sappig, met een perfecte balans tussen fruit en eikenhout.

Malbec en spijs

Zou het toeval zijn dat Malbec-wijnen zo populair zijn in het land dat ook bekend staat om zijn fantastische steaks? Vast niet! De Argentijnse Malbec-wijnen doen het door hun power namelijk erg goed bij mooie stukken gegrild (rund)vlees en gerechten als chili con (of sin) carne. Overigens is de wijn ook een goede keuze bij een borrel met onder meer stevige harde oude kaas en worstjes. Franse Malbec-wijn gekocht? Hun karakter gaat uitstekend bij klassieke Franse gerechten, met bijvoorbeeld lamskoteletten of eend.