Chardonnay, you love it or you hate it. Dat laatste overigens vaak onterecht, want deze wijn valt niet over één kam te scheren. Het zijn vaak de volle, op eikenhouten vaten gelagerde exemplaren die voor een groep mensen niet aantrekkelijk zijn, maar Chardonnay is zoveel meer dan dat. Er bestaan ook frisse wijnen met nauwelijks of zelfs geen houtrijping die niet te vergelijken zijn met de boterige varianten.
Lees ook meer over het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Chardonnay zoet of droog?
Chardonnay kennen we vooral als een droge witte wijn en is niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Een wijnkaart in een restaurant of wijnbar zou incompleet zijn zonder een fles wijn van deze druif op de kaart. En bijna overal ter wereld wordt de druif verbouwd. Droog, of zoet, de druif is gewild. Doordat de wijn een hoog alcoholpercentage kan bereiken, kan de wijn een wat meer zoete en tropische smaak krijgen. Maar droog is hij het populairst.
Of een Chardonnay droog of zoet is, hangt af van de keuzes van de wijnmaker. Bijvoorbeeld of de wijn in roestvrijstalen tanks of in eiken vaten wordt opgevoed. Klimaat speelt ook een grote rol bij de mogelijke zoetheid van een wijn. Des te warmer het klimaat, des te meer suikers er in de druif worden opgebouwd. Die suikers zijn weer nodig tijdens de gisting. Dan worden de suikers namelijk omgezet in alcohol.
Als de wijnmaker de vergisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol, dan is de wijn zoeter dan wanneer alle suikers zijn omgezet. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de druif voldoende rijp is geworden en ook daadwerkelijk de juiste hoeveelheid suikers heeft opgebouwd. De ene Chardonnay is strakdroog met een aroma en smaak van frisse groene appelen. En een andere Chardonnay is weer vol en tropisch qua smaak.
Chardonnay in Champagne
Chardonnay is de kameleon onder de druiven die zich thuisvoelt in bijna elk klimaat. En wat veel mensen niet weten is dat de druif ook de basis voor Champagne vormt. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn de drie belangrijkste druivenrassen van de streek.
In de Champagne kan er wel suiker toegevoegd worden aan de wijn na de tweede vergisting op fles, met als doel de wijn zoeter te kunnen maken. Dat heet de ‘dosage’. Het is een mengsel van rietsuiker en wijn. De hoeveelheid rietsuiker bepaalt hoe zoet de Champagne uiteindelijk wordt. Chardonnay is één van de belangrijkste druivenrassen in de Champagne, net als Pinot Noir en Pinot Meunier.
Er zijn ook Champagnes met een ‘zéro dosage’, waar geen suiker is toegevoegd. Die zijn dus beendroog. Daarna volgen de termen ‘extra brut’, ‘brut’, ‘extra dry’, ‘sec’, ‘demi-sec’ en ‘doux’ in volgorde van droog naar zoet. Brut is wat droge Champagne betreft het meest gangbare.
Overigens bestaat er ook Blanc de Blancs Champagne, wat inhoudt dat de wijn van 100% Chardonnay en dus enkel van witte druiven is gemaakt (wit van wit). Dit zorgt voor een hogere zuurgraad en een frisdroge smaak. Overigens Blanc de Blancs redelijk zeldzaam, omdat het een stuk duurder is om enkel met deze druif te werken.
Soms wordt Champagne nog wel eens gebruikt als aanduiding voor alle schuimwijnen, maar dat is niet correct. Champagne mag alleen zo heten en zo verkocht worden indien de mousserende wijn in de Champagnestreek is gemaakt en ook nog eens op de manier die daar voorgeschreven is.
Bekijk onze Chardonnay wijnen
Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?
Chardonnay vs Sauvignon Blanc, vaak heeft u de keuze tussen deze twee populaire droge witte wijnen in een restaurant of op het terras. Het grootste verschil zit hem onder andere in de zuurgraad van de witte wijn. Een Sauvignon Blanc bevat veel meer zuren en smaakt daardoor over het algemeen een stuk frisser. Een Chardonnay wijn daarentegen heeft vaak een vollere en zachtere smaak en in het geval van houtrijping zelfs een romig karakter. Wel kan de stijl per klimaat erg verschillen.
Hoe smaakt Chardonnay?
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma’s van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn. Houtgerijpte Chardonnay wijn, zoals meestal bij centrale en zuidelijke Bourgogne en in het bijzonder wijnen van de Côte de Beaune zoals Meursault, is voller, romiger en kruidiger van smaak. Hierin komen de aroma’s van tropisch fruit, vanille en ceder goed naar voren.
Hoe smaakt Sauvignon Blanc?
Een typische Sauvignon Blanc heeft een verfrissend en licht kruidig karakter en heeft geen houtrijping gehad. De druif brengt in Frankrijk witte wijn voort met impressies van groen fruit, zoals limoen en kruisbes. Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is net zo lekker fris, maar is te herkennen aan het tropische fruitkarakter van passievrucht.
Welke wijn moet u kiezen?
Helemaal afhankelijk van uw smaak, maar wat ons betreft is afwisseling het leukst. Is frisse wijn uw favoriet? Ga dan voor Sauvignon Blanc of een Chardonnay uit een koel klimaat. Vooral in de lente- en zomermaanden komt deze perfect tot zijn recht op het terras. Houdt u meer van een zachte en volle wijn met een romig tintje, kies dan voor een Chardonnay met houtrijping.
Bestelt u ook eten bij de wijn? Dan wordt het al een stuk makkelijker: bij Sauvignon Blanc eet men vaak schaal- en schelpdieren, salades met geitenkaas of een lichte vis zonder een romige saus. Bestelt u zalm, een andere vettige vis of kip in een roomsaus, dan past Chardonnay er juist uitstekend bij.
Bourgogne Chardonnay
In de Franse Bourgogne bereikt de druif een absoluut hoogtepunt, hoewel ook daar de druif per appellatie en per wijngaard een andere stijl voortbrengt. Zo is de ene witte Bourgogne Chardonnay weer een stuk frisser dan de ander. De Bourgogne is ook de geboorteplaats van Chardonnay en de druif is vernoemd naar het plaatsje Chardonnay in het arrondissement Mâcon. De wijnen waren vroeger meer hout gedomineerd dan tegenwoordig. De wens van de consument is veranderd en wijnmakers gaan daar ook in mee.
Nieuwe Wereld
Maar je kunt ook het maken van mooie Chardonnay ook gerust aan de wijnmakers in de Nieuwe Wereld wijnlanden overlaten. Zo staat de druif veelvuldig in Chili, de Verenigde Staten, Argentinië en Zuid-Afrika aangeplant. Over het algemeen geldt dat als het klimaat warmer is, er ook meer suikers in de druif worden opgebouwd, oftewel een iets hoger alcoholpercentage. Vooral wijn uit Californië is daarom wat voller van smaak met aroma's van tropisch fruit. Al zijn er ook voldoende wijnmakers die bewust de stokken op hoge wijngaarden aanplanten om onder andere meer frisheid in de wijn te verkrijgen.
Goede en lekkere Chardonnay
Wat is een goede Chardonnay wijn? Bij de Wijnbeurs wordt er dankzij onze unieke selectiemethode alleen de beste wijnen voor een goede prijs geselecteerd. De wijnen worden blind geproefd, dus zonder dat het proefpanel het etiket op de fles ziet. De wijnen worden beoordeeld op kleur, geur en smaak. Pas bij genoeg punten komt een wijn in het assortiment.
Wilt u weten of u uw keuze ook de juiste is? Bij onze wijnen staat een uitgebreide proefnotitie zodat u weet wat u kunt verwachten. Daarin kunt u lezen hoe de wijn ruikt en smaakt. Ook staat er bij elke wijn informatie over de serveertemperatuur, tot wanneer de wijn op dronk is en het alcoholpercentage.
Waar is Chardonnay lekker bij?
Wilt u Chardonnay schenken bij het eten? Naast de specificaties, proefnotitie en reviews van de wijnen, heeft de Wijnbeurs ook al gezorgd voor advies op dit gebied. Deze zijn ook te vinden bij de wijnen, maar we hebben ook een aparte pagina met manieren om wijn en gerechten te combineren. Het ligt maar net aan de stijl Chardonnay wat er lekker bij is. Kip staat hoog op het lijstje. Of het nu gebraden, gestoofd of gefrituurd is. Wanneer het gaat om een frisse salade past een wijn uit een koeler klimaat beter, maar bij een wat vetter gerecht kan een op hout gelagerd exemplaar uitkomst bieden.
Chardonnay aanbieding
Er is voor elke portemonnee een geschikte Chardonnay. Bij de Wijnbeurs hebben we dan voldoende keuze. Onze wijnen zijn allemaal met zorg geselecteerd zodat u altijd een goed glas wijn heeft. Alle wijnen worden geproefd door ons proefpanel en pas als ze zijn goedgekeurd, komen ze in ons assortiment.