Barolo wijn

Barolo uit de Italiaanse regio Piemonte is wereldberoemd en wordt ook wel de koning der wijnen genoemd. Het is geen druif, maar een DOCG met ruim tweeduizend hectare aan wijngaarden. Het gebied ontleent zijn naam aan het kleine stadje Barolo. De wijngaarden zijn verdeeld onder zo’n duizend eigenaren die met elkaar ongeveer 12 miljoen flessen Barolo per jaar produceren.

Barolo wijnBarolo rode wijn

Barolo is een rode wijn van de druif Nebbiolo die op de traditionele wijze wordt gemaakt. Zo vindt er een inweking van de schillen plaats van één tot twee maanden en wordt de wijn op grote houten vaten gerijpt. Die rijping duurt tussen de vier en acht jaar. Toch zijn er ook wijnmakers die door nieuwe technieken de inweking, extractie van kleur en de alcoholische gisting kunnen beperken tot een periode van maar enkele dagen of weken. Dit soort “nieuwe stijl” Barolo’s, die meestal ook op ander hout gerijpt worden, zijn vaak wat eerder op dronk.

Barolo 2013

Barolo 2013 was een topjaar. Wijnmakers, wijnjournalisten en kenners schreeuwden het van de daken, Barolo 2013 was imposant en klassiek. Het jaar begon nat, er viel namelijk relatief veel regen in Piemonte. De zomer was daarentegen warm, maar niet te heet, zodat de druiven goed konden groeien. Vooral voor de geleidelijke rijping van de druiven was dit goed. Aan het einde van het groeiseizoen zakte de temperatuur af en toe wat in waardoor de druiven nog langer aan de stokken konden blijven hangen. Daardoor konden niet alleen de suikers en aromastoffen optimaal rijpen, maar ook de tannines.

Barolo 2014

Het oogstjaar van Barolo 2014 was een flinke uitdaging voor de wijnboeren in Barolo DOCG. Ook dit jaar begon met een natte winter en lente. Toen het weer wat beter werd, kwamen de druiven snel op gang om in juli geconfronteerd te worden met lagere temperaturen en fikse hagelstormen die voor veel schade aan de druiven zorgden. De hoop op een goede jaargang werd bij sommige wijnboeren als snel de grond in geboord. Toch probeerden veel wijnboeren er nog wat van te maken en namen het besluit om de oogst dan maar even iets uit te stellen en er alsnog een Barolo-waardige wijn van te kunnen maken.

Andere Barolo jaren

Jaargangen zijn bij wijnen die van één oogstjaar worden gemaakt enorm belangrijk. Klimatologische veranderingen en weersomstandigheden spelen een grote rol bij de rijping van de druiven en de kwaliteit van de druiven bij de oogst.

Barolo 2012

2012 was voor Piemonte een jaar met veel weersomslagen. Het duurde relatief lang voordat het warm genoeg was om de knoppen op te laten komen. Het weer werd daarna wat regelmatiger en juli was warm. Die warmte was goed voor de druiven, maar verschillende hagelstormen hebben vervolgens meerdere wijngaarden verwoest. De maand erop, in augustus, was het weer warm, heet zelfs, wat weer voor warmtestress zorgde. Gelukkig ging het daarna beter. Tegen het einde van augustus werd het koeler en in september was het gelukkig droog.

Barolo 2011

In 2011 was het vooral warm, wat ervoor zorgde dat er goede, soepele wijnen gemaakt konden worden in Piemonte. De groeicyclus begon zelfs enkele weken eerder dan normaal door het warme weer in april. De zomermaanden juni en juli waren wat koeler, maar in augustus schoot de temperatuur weer omhoog. Gelukkig waren de nachten koel, wat de Nebbiolo druiven weer hebben gered van het overrijp worden.

Barolo 2010

De rijping van de druiven in 2010 in Piemonte werd gekenmerkt door een natte lente en een vroege zomer met veel regen. Gelukkig kon de druif Nebbiolo zich goed staande houden. Augustus was heet, maar de koele nachten hielpen om de rijping goed te laten verlopen. Wijnboeren konden zeker niet achterover leunen en moesten goed opletten tijdens de oogst, maar het resultaat mag er zijn. 2010 werd een klassiek jaar met een goede balans tussen zuren en tannine.

Barolo druif

De druif die voor Barolo wordt gebuikt is Nebbiolo. Het is een druif die wijnen kan voortbrengen die lang bewaard kunnen worden. In de regio Piemonte komen de knoppen van de Nebbiolo altijd het eerst op, maar het is ook het laatste druivenras dat volledig rijp is. Soms worden de druiven zelfs pas halverwege oktober geplukt. Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma’s van leer, drop, rozen en truffel naar voren.

Barolo Italië

Zoals gezegd ligt het productiegebied voor Barolo DOCG in Piemonte, ofwel Piëmont, in Italië. De historische kern bestaat uit verschillende gemeenten, namelijk Barolo, La Morra, Gastiglione Falletto, Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba waar later ook nog Grinzano en een delen van Novello en Verduno aan zijn toegevoegd. Datzelfde geldt voor delen van Diano d’Alba, Roddi en Cherasco. De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen en liggen 250 tot 450 meter boven zeeniveau. 

Barolo aanbiedingen

Door de lange rijping van de wijnen binnen de Barolo DOCG, is het niet gek dat de gemiddelde prijzen hoger liggen dan de meeste wijnen. De Wijnbeurs is daarom altijd op zoek naar Barolo aanbiedingen zodat u mooie Barolo’s krijgt voor de beste prijs. Op die manier kunt genieten van een Barolo die ook goed is voor uw portemonnee.

Bekijk het gehele assortiment Italiaanse wijnen van de Wijnbeurs

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle witte wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor witte wijn
Naar boven