Barolo’s uit 2018 mogen dan schaars en duur zijn, kwaliteit is er zeker te vinden. Ervaar het met deze zeldzame collectie: 6 flessen waarvan 4 uit de beroemde Barolo 'Crus'.
Medium granaatrood. Aantrekkelijk bouquet van rood en zwart fruit met ceder en nieuw leer. Krachtig, stevig en diep van smaak met framboos, cranberry, rode kersen, ceder en balsamico. Mooi fijn zuur en stevige maar goed geïntegreerde tannines. Klassieke Barolo vol krachtig Nebbiolo fruit. 24 maanden gerijpt op Franse eiken barriques (20% nieuw). 100% Nebbiolo van 50 jaar oude stokken nabij Annunziata. 15% alc. Lekker bij ravioli met een vulling van pompoen en salie, saltimbocca, gegrild vlees of een rijke champignonrisotto. Drinken vanaf eind 2024 tot 2040.
2018 | Italië, Barolo
Fratelli Revello 'Conca' Barolo
De ‘Pomerol’ van Barolo, een belevenis! Bekroond met maar liefst 19,5/20 punten en 93/100 punten van Raffaele Viccione.
Proefnotitie
Gloedvol warm granaatrood. Nog gebald bouquet van kirsch, rozen, espresso, mokka, tabak en gedroogde specerijen. Ongekend krachtig en diep van smaak met massa’s rijp zoet Nebbiolo-fruit, brede body en vette ‘klei’-textuur. Intens geconcentreerd met ‘warm’ karakter door de zuidelijke expositie, eindeloos veel laagjes en een massieve bewaar-structuur. De ‘Pomerol’ van Barolo, een belevenis! 24 maanden gerijpt op eiken barriques (40% nieuw). 100% Nebbiolo van op het zuiden gelegen ‘cru’ Conca dell'Annunziata. 15,5% alc. Lekker bij ravioli met een vulling van pompoen en salie, saltimbocca, gegrild vlees of een rijke champignonrisotto. Drinken vanaf eind 2026 (karafferen aanbevolen) tot 2050+.
2018 | Italië, Barolo
Fratelli Revello 'Giachini' Barolo
Krachtige, complexe én verfijnde Barolo Cru met grote belofte. 19+/20 proefpanelpunten en 90+/100 van Vinous.
Proefnotitie
Vitaal medium granaatrood. Aantrekkelijk bouquet van framboos en cranberry met zwarte bessen, ceder, viooltjes en tabak. Enorme punch en intensiteit in de smaak vol rijp zoet rood fruit met prachtig fijn zuur eronder voor de balans. Stevige maar zachte, zilt-zoet-hartige tannines van topkwaliteit geven gigantische lengte. Krachtige, complexe én verfijnde Barolo Cru met grote belofte. 24 maanden gerijpt op Franse eiken barriques (40% nieuw). 100% Nebbiolo van de Giachini cru (in La Morra naast Rocche dell’Annunziata). 15% alc. Lekker bij ravioli met een vulling van pompoen en salie, saltimbocca, gegrild vlees of een rijke champignonrisotto. Drinken vanaf eind 2025 tot 2050+.
2018 | Italië, Barolo
Fratelli Revello 'Gattera' Barolo
Krachtige, levendige Barolo Cru met kruidig karakter. Erg goed. 19+/20 proefpanelpunten en 90+/100 van Vinous.
Proefnotitie
Vitaal granaatrood. Al aantrekkelijk ‘open’ bouquet van rode kersen, cassis, cacao en nootmuskaat. Krachtig, intens en tegelijk al relatief soepel van smaak vol zoete rode kersen, cranberry en specerijen met een uitstekende fraîcheur en al goed geïntegreerde tannines. Krachtige, levendige Barolo Cru met kruidig karakter. Erg goed. 24 maanden gerijpt op Slavonische eiken vaten voor een subtiele houtinvloed. 100% Nebbiolo. 15% alc. Lekker bij ravioli met een vulling van pompoen en salie, saltimbocca, gegrild vlees of een rijke champignonrisotto. Drinken vanaf eind 2023 (karafferen aanbevolen) tot 2040+.
2018 | Italië, Barolo
Fratelli Revello 'Cerretta' Barolo
Viriele, energieke Barolo Cru met diepgang. Beoordeeld met 19+/20 proefpanelpunten, 93/100 punten van The Wine Independent en 92/100 van Raffaele Viccione.
Proefnotitie
Gloedvol granaatrood. Nog gebald bouquet van donker bosfruit met impressies van leer, munt en grafiet. Stevig, krachtig en diep van smaak vol zwarte bessen en rode pruimen met subtiel ceder en cacao. Uitstekende balans tussen fruit, fraîcheur en structuur. Viriele, energieke Barolo Cru met diepgang. 12 maanden gerijpt op Franse eiken barriques (40% nieuw) en 12 maanden op Slavonisch eiken. 100% Nebbiolo. 15% alc. Lekker bij ravioli met een vulling van pompoen en salie, saltimbocca, gegrild vlees of een rijke champignonrisotto. Drinken vanaf eind 2025 tot 2045.
Een tip bracht ons bij een nieuwe Barolo-producent: Fratelli Revello in La Morra. Wat we ter plekke proefden was – zacht uitgedrukt – indrukwekkend. Een serie klassieke Barolo's uit 2018 met groot bewaarpotentieel. De vijf Barolo 'Crus' en gemeente Barolo die deze innoverende wijnboer aan ons presenteerde, vertelden elk met grote precisie een eigen terroirverhaal. Krachtig, klassiek, complex, viriel of juist verfijnd, Fratelli Revello heeft het allemaal, en wel op overstelpende wijze. We noteerden puntenscores, ter plekke en nadien nog eenmaal op de proeftafel, tot aan de vrijwel nooit vertoonde 19,5/20.
Fratelli Revello
De druiven worden duurzaam geteeld, zonder insecticiden of pesticiden. Voor de oogst rollen de Revello's de rode loper uit. De term 'druiven-vertroeteling' is hier op z'n plaats. Een zorgvuldige vinificatie waarbij gestreefd wordt naar een ultra-zachte extractie, geeft een perfecte balans tussen de rijke structuur van Nebbiolo en de belofte van prachtig versmolten fruit. Magisch.
Nebbiolo, de basis van Barolo
In de regio Piemonte komen de knoppen van de Nebbiolo altijd het eerst op, maar het is ook het laatste druivenras dat volledig rijp is. Soms worden de druiven zelfs pas halverwege oktober geplukt. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal zeker. Zo zou de naam kunnen verwijzen naar het Italiaanse woord voor mist: nebbia. In oktober worden grote delen van de valleien in Piemonte bedekt onder een deken van mist. Maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar de mistachtige laag die de druiven bedekt en beschermt tegen de zon.
Rond begin 14de eeuw werd Nebbiolo vermeld in geschriften, hierdoor is het een van de alleroudste Italiaanse rassen. Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Als de Nebbiolo druif de kans krijgt om te rijpen, worden ze zachter en aromatischer. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma’s van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
HET WIJNHUIS
De Fratelli (broers), dat zijn Lorenzo en Carlo, sinds
kort versterkt door hun zus Elena. Deze drie Revello's
bezitten in totaal 6,4 hectare waarvan 5 in Barolo-La
Morra en de rest verdeeld over Dolcetto d'Alba en
Barbera d'Alba. Hier en daar worden er wat druiven
aangekocht. Maar het moge duidelijk zijn: het gaat hier
om slechts enkele honderden flessen per Barolo 'Cru'