Welkom wijnliefhebber!

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

De winnende 'Grand Cru' modellen van 2014

Sinds vorig jaar beschikt het vatencollectief over deze ‘eigen kelder’ waar de geselecteerde Franse wijnen onder één dak voor u worden opgevoed. En wel door de dynamische Nederlandse wijnmaker, Floris Lemstra. Floris leerde het vak in de Bourgogne. Waar hij 17 jaar lang verantwoordelijk was voor de grote Bourgognes in de kelders van Boisset in Nuits-Saint-Georges.

Model MeursaultModel MédocModel Saint-Emilion PomerolModel Super TuscanModel Oude Krachtpatser
 

Model:‘Meursault’

Geselecteerd: 2014 ‘Mayronne’ Chardonnay, I.G.P. Pays d’Oc
De Chardonnay komt dit jaar van een perceel van 4.5 hectares genaamd Mayronne. Een mini wijngaard in het meest westelijke puntje van de Minervois (Languedoc).

Toen de Chardonnay eind augustus nog niet helemáál rijp was, maar veel boeren (met slecht weer op komst) toch begonnen te oogsten, toonde Denis Toustou, de ‘Chef de Culture’, van de Mayronne wijngaard lef. Want deze doorgewinterde wijngaardmanager met 40 jaar ervaring mobiliseerde familie, vrienden en kennissen voor een ‘effeuillage à la main’. Waarbij de bladeren rondom de druiven handmatig werden weggeplukt, zodat de wind de trossen kon droog blazen en de zon, áls die weer ging schijnen, er beter bij kon komen. En de zon kwam terug, 14 dagen lang. Waardoor de Mayronne druiven rustig konden verder rijpen en uitgroeien tot de mooiste Chardonnay van de regio. Die ook meteen in Parijs met GOUD werd bekroond. Van diezelfde partij wordt het mooiste deel nu voor u opgevoed in vaten. Een wijn met enorme belofte.
De wijn ligt op Bourgogne-vaten van 228 liter. Van middelmatig geroosterd eikenhout uit de bossen van Nevers. Na een koele vergisting op vat (18°C) volgde een ‘groffe’ soutirage*, waarbij het fijne depot in het vat blijft om de wijn door batonnage* te verrijken met extra fruit, vet en aroma’s. Twee batonnages per vat per week, tot aan de finale assemblage* voor botteling.

Proefimpressie van het vat
Licht goudgeel van kleur. Met al bedwelmend rokerige aroma’s van perzik, citrus, munt, eikenhout en ceder. En een stevige vleug toast en vanille van het eikenhout. Zeer Bourgondisch. Vol en krachtig met citrus, ananas en mooie frisse zuren. Complex en verfijnd à la Chassagne-Montrachet. Na voltooiing van zijn vatrijping zal deze Chardonnay kunnen wedijveren met menig grote Bourgogne. 100% Chardonnay. 13,5% alc. Drinken van eind 2015 tot 2021.

Model Meursault

 


Model:‘Grand Cru Medoc’

Geselecteerd: 2014 Terre des Ruisseaux ‘Coin Oublié’, Cabernet-Merlot, I.G.P. Pays d’Oc
Voor het maken van een mooie Cabernet gedomineerde wijn naar het Model van de grote Médocs, werd gezocht naar een ‘terroir’ dat lijkt op dat van de Médoc. Dus naar een wijngaard met een koele ligging en een bodem vol stenen, kalk en zanderige klei. Ideaal voor Cabernet om lang op te kunnen rijpen met behoud van zijn frisheid.

En dat terroir vonden we ten zuid-westen in een ‘Coin Oublié’ van Carcassonne, een ‘vergeten hoekje’ waar het fruit in 2014 prachtig rijp werd. De wijngaarden zijn hier vruchtbaarder dan gemiddeld in de regio. En staan op zo’n 300 meter hoogte meer onder invloed van het koele Atlantische klimaat, dan de Mediterrane hitte. Er valt hier meer regen waardoor er ook meer beekjes, ‘Ruisseaux’, zijn. Als je op de kaart kijkt is het een echt ‘Terre des Ruisseaux’. Hier voelt de Cabernet zich thuis en komt hij tot zijn recht in de mergel, klei en kalkgrond. Gevoed door bovengemiddelde neerslag in 2014, werd de Cabernet hier perfect rijp, net als de Merlot overigens. Waar deze kuststreek vorig jaar te droog was voor Cabernet, gaf deze ‘Coin Oubliė’ het fruit, de balans en de structuur voor het Model Médoc. Beide druiven werden apart gevinifieerd. En na een traditionele lange vergisting op vat gelegd. Na 12 maanden rijping op medium geroosterde vaten uit de bossen van Nevers worden beide druiven in het voorjaar van 2016 geassembleerd tot het uiteindelijke ‘Grand Cru Médoc’ model.

Proefimpressie van het vat
Indrukwekkend warm paars/rood met diepe kern. Gedistingeerd van geur met cassis, donkere kersen en nu al luxe nuances als ceder, cacao en rokerige vanille van het eikenhout. Het geconcentreerde cassisfruit van de Cabernet is krachtig, fris én zoet zoals in het grote jaar 2000. Een partij malse Merlot zorgt voor donkere bosvruchten en een romige structuur. Indrukwekkend karaktervol Model ‘Grand Cru Médoc’. 65% Cabernet Sauvignon en 35% Merlot. 13% alc. Drinken van eind 2016. Oplegbaar tot 2024.

Model Médoc

 

Model: ‘Grand Cru Saint-Émilion/Pomerol

Geselecteerd: 2014 La Grande Combe 'Balcons de l'Aude', Merlot-Cabernet, I.G.P. Pays d’Oc
Om een mollige Merlot gedomineerde wijn te verkrijgen die in de buurt komt van de grote wijnen van Pomerol en Saint-Émilion zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een ondergrond van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht kan vasthouden.

Na lang zoeken vonden we deze wijngaard ten noordoosten van Carcassonne richting het dorpje Laure in de Minervois. Een wat warmer subgebied waar de Merlot het in 2014 uitstekend deed. Dit in schil contrast met de 15000 hectare die in juli vorig jaar werden geraakt door hagel. Hierdoor was er minder Merlot op de markt dan normaal. Les Terres de Laure op de Balcons de l'Aude ontsprong echter de dans en produceerde rijke trossen vol rijp merlot fruit. De wijn komt van een kleine wijngaard op zo’n 200 meter hoogte in de vorm van een kom en is daarom La Grande Combe genoemd. Door deze ligging rijpte de Merlot hier exceptioneel goed. Wat in de wijn duidelijk terug komt in de vorm van verleidelijk zoet Merlot-fruit met bijzonder zachte tannines. Om dit optimaal te behouden wordt de wijn uiterst zorgvuldig gevinifieerd, onder strikte temperatuurscontrole.

Proefimpressie van het vat
Prachtig diep vitaal paarsrood met donkere kern. Met rijp, mollig Merlot-fruit als frambozen, kersen en braambessen en frisse cassis van de Cabernet. u ruikt en proeft al duidelijk de invloed van het nieuwe, medium geroosterd eikenhout. Dat zich vooral manifesteert door luxe elementen als vanille, ceder en karamel. De fijne tannines zijn van bijzondere kwaliteit en beginnen zich al goed met het fruit en het eikenhout te versmelten. Indrukwekkende, roomboterzachte Grand Cru model Saint-Émilion dat door zijn vatrijping alleen maar rijker en complexer zal worden. 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon. 13% alc. Oplegbaar tot 2022.

Model Saint Emilion Pomerol

 

Model:‘Super Tuscan’

Geselecteerd: 2014 Ser Piero, Rosso Toscane I.G.T. Rosso Toscane Italië
Dit jaar komt de rode ‘Super Tuscan’ uit de beroemde kelders van Cantine Leonardo da Vinci, waarmee dit domein met zijn Rosso, Ser Piero zijn faam bewijst als één van de beste producenten van Italië.

Cantine Leonardo da Vinci is gelegen in het hart van de heuvels van Chianti, en werd opgericht in 1961. De wijnmaker van deze Rosso is Riccardo Pucci, sinds 2010 hoofd wijnmaker van Da Vinci en voorzitter van de proefcommissie die Chianti, Rosso en Brunello di Montalcino DOC en DOCG op kwaliteit beoordeelt. Diverse wijnen van da Vinci zijn meerdere malen bekroond door onder andere het toonaangevende Engelse wijntijdschrift Decanter. Deze 2014 Ser Piero, Rosso Toscana is gemaakt van Merlot stokken rondom de heuvels die de Cantine omringen, van bodems die rijk zijn aan fossielen uit het Plioceen (2 tot 7 miljoen jaar geleden). Aangevuld met een partij ‘zwoele kersen’-Sangiovese en een partij cassisrijke Cabernet. De druiven werden apart gevinifieaerd bij een temperatuur van maximaal 30°C. Een wijnbereiding die door optimale extractie van druivensap en schillen gericht is op complexiteit, kracht en body. De finale blend is nog niet gemaakt, maar wordt waarschijnlijk 50% Merlot, 30% Sangiovese en 20% Cabernet.

Proefimpressie van het vat
Gloedvol donker paarsrood van kleur. Intrigerend en rijk van geur met zoete zwarte kersen, rood fruit, typische Toscaanse aardse kruidigheid en een vleug geroosterd eikenhout. De ceder en mokka van het medium getoaste Franse en Amerikaanse eiken moeten nog integreren, maar zorgen nu al voor meer complexiteit boven op het jonge fruit. Indrukwekkende “Super Tuscan (in wording)” met veelbelovend potentieel van topproducent. 50% Merlot, 30% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvignon. 13% alc. Wordt in totaal 10 maanden gelagerd in de deels nieuwe eiken vaten van het Vatencollectief. Oplegbaar tot 2022.

Model Super Tuscan

 

Model ‘Oude Krachtpatser’

Geselecteerd: 2012 Cima, Bodega del Abad Mencia, D.O. Bierzo, Spanje
Om kans te maken op iets heel mooi voor onze ‘Oude Krachtpatser’ selectie, schreven we alleen boeren aan met zéér oude wijngaarden. Met stokken van 60, 70, 80 jaar en ouder.

In de finale proeverij stond er een 40-tal proefflessen op onze proeftafel. Afkomstig vanuit Frankrijk, Spanje en Italië, gemaakt van wijnstokken van 60 tot 95 jaar oud. Per inzending bleek het beschikbare volume klein, maar de kwaliteit in het glas hoog. De allermooiste wijn was een verbluffend rijk geconcentreerde kanjer uit Bierzo, genaamd ‘Cima’. Wat in het Spaans ‘Top’ betekent. En waarmee het perceel op de top van de 700 m hoge berg wordt bedoeld, waar deze wijn van afkomstig is. Hier produceerden stokken tot 90 jaar oud een adembenemend mooie wijn met een concentratie en verfijning, waar menig Grand Cru uit Bordeaux jaloers op zou zijn. Cima is voor 100% gemaakt van de Mencia druif, die wel de ‘Cabernet-Franc van Spanje’ wordt genoemd. Robert Parker beloonde de vrijwel identieke zustercuvee van Cima al met 90/100 punten. Cima zelf behaalde bij ons maar liefst 18,5 punten. Een oude krachtpatser die dus letterlijk en figuurlijk TOP is!

Proefimpressie van het vat

Dik donker pioenrood met diep zwarte gloed. Prachtkleur! Bedwelmend rijk en verfijnd bouquet waar je aan blijft ruiken. Barstensvol cassis, mint, mokka, chocolade en romig cederhout. Krachtig en complex van smaak met zoete bessen, vanille, tabak en sigarenkist. Laag over laag. Rijk, vol en edel met grote lengte. Imponerende, complexe Grand Cru Finesse. Wát een wijn! Gemaakt van intens rijke Mencia druiven van een perceel met 60 tot 90 jaar oude stokken op de top van de berg. 10 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. 13,5% alc. Begint op dronk te komen. Oplegbaar tot 2022.

Model Oude Knoest

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.
Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn leveren, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en ruim 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Bel direct de klantendienst

Google+