Welkom wijnliefhebber!

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

De winnende 'Grand Cru' modellen van 2016

We stellen u graag voor aan de winnaars van de vier 'Grand Cru' modellen en een kolossaal rijke 'Oude Krachtpatser' wijn van 100 jaar oude stokken. Volgens planning kunt u de rode wijnen vanaf april 2018 tegemoet zien.

Eigen kelder

Sinds vier jaar beschikt het Vatencollectief over een ‘eigen kelder’ waar de geselecteerde Franse wijnen voor u worden opgevoed. En wel door de dynamische Nederlandse wijnmaker Floris Lemstra en zijn vrouw Victoria. Floris is een deskundig en gepassioneerd wijnmaker, die het vak leerde in de Bourgogne. Waar hij 17 jaar lang verantwoordelijk was voor het maken en opvoeden van grote Bourgognes.

U bent van harte welkom om de wijn van uw eigen vat te proeven. Floris leidt u met plezier persoonlijk rond. Contact: floris@chateaucanet.com

 

Model Meursault
Model Médoc
Model Saint Émilion Pomerol
Model Super Tuscan
Model Oude Knoest

 
Model: 'Meursault'

Geselecteerd: 2016 'Domaine des Marottes', Chardonnay IGP Pays d'Oc, Frankrijk

 
 
 
De Chardonnay komt dit jaar van Domaine des Marottes. Een perfect onderhouden Domaine met 32 ha. wijngaard vlakbij Donazac, een dorpje op 250 meter hoogte aan de voet van de Pyreneeën. De wijnstokken waar deze Chardonnay vandaan komt staan hoog op een ‘koele’ heuvel met een mineraalrijke bodem van klei, kalk en zandsteen. Ideaal voor Chardonnay.

Door de hoge ligging van de wijngaard, tot wel 350 meter boven zeeniveau, is het klimaat hier door de koele nachten (behoud frisse zuren) en de hitte overdag (opbouwen exotisch fruit) ideaal voor rijke Chardonnay’s met een fris karakter. In dit ‘Climat Océanique’ zorgt de frisse wind bovendien voor een goede beluchting van de druiven. En blaast ze de trossen na een stevig bui ook weer snel droog.

De bijzondere structuur van de bodem met hoge aandelen kalk en zandsteen zorgen voor mineraalrijke Chardonnay’s met veel grip. Uiteraard alleen in een goed jaar. En 2016 was hier zelfs uitstekend. Daarom haalde Domaine des Marottes eind augustus 2016 één van de mooiste oogsten uit haar bestaan binnen.

Door het beste deel van die oogst een Grand Cru opvoeding te geven, is de wijn nu al uitgegroeid tot iets heel bijzonders. Een exotische Chardonnay met een weldadig rijk karakter, waar een Meursault zich niet voor zou schamen.

Bereiding
Pneumatische pers, skincontact maceratie om extra aroma’s uit de schillen te halen voor de persing. Vinificatie bij 18°C en gisting op vat. Rijping op 50% nieuwe en 50% één jaar oude eiken vaten. Wijnmaker Floris Lemstra ‘wiegt’ de vaten met de hand heen en weer: zo vermengen alleen de fijne ‘lies’ zich met de wijn, waardoor je een elegante fruitextractie krijgt met een mooie vettige textuur. De nieuwe vaten komen van Billon en Francois Frères in de Bourgogne en zijn medium geroosterd. De wijn blijft op vat tot vlak voor de botteling komend najaar.
 
Proefimpressie van het vat
Intens fris, diep goudgeel. Indrukwekkend rijk van geur vol aroma’s van perzik, citrus, toast, Reine Claude, ceder en ananas. Met een delicate vleug vanille van het eiken. Zeer Bourgondisch. Vol en krachtig van smaak met weer veel rijkdom aan perzik, ananas, rokerig eiken en mooie frisse zuren. Klasse Chardonnay vol Bourgondische rijkdom. Deze Chardonnay kan wedijveren met menig Meursault. 100% Chardonnay. 13,5% alc. Drinken vanaf eind 2017. Oplegbaar tot 2024.

 

Model: 'Grand Cru Médoc'

Geselecteerd: 2016 Terre Noire, Cabernet-Sauvignon - Merlot, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

 
 
 
Voor het selecteren van het Cabernet gedomineerde “model Médoc” 2016, dat op vat zou kunnen uitgroeien tot Grand Cru niveau, passeerden een 60-tal rijkgespierde Cabernets de revue. 2016 bleek voor de Zuid-Franse Cabernet een extreem goed jaar te zijn. De beste kwam van een heuvel op 400 meter hoogte van een rotsachtige bodem met rijke zwarte aarde: La Terre Noire.

De Cuvée Terre Noire komt uit de wijngaarden in de buurt van het dorpje Roquetaillade. Een pittoresque dorpje op de kruising van de Vallée de l’Aude en de Vallée de Corneilla. Roquetaillade telt 210 inwoners die bijna allemaal met ‘la viticulture’ bezig zijn. Door zijn mooie ligging op 400 meter hoogte genieten de wijnranken ten volle van het ‘climat océanique’. Want onder invloed van de koele westelijke wind, afkomstig van de Altlantische oceaan, is het klimaat hier meer getemperd dan in de naburige lager gelegen ‘hete’ wijngaarden. Waardoor de druiven langzamer rijpen en alle tijd krijgen om ook volledig fenolisch rijp te worden (Dus naast rijp sap en vruchtvlees óók 100% rijpe schillen en tannines).

De Merlot staat aangeplant op de kalkrijke stukjes van deze wijngaard en de Cabernet Sauvignon (85% van de blend) op een rotsachtige bodem vermengd met rijke zwarte aarde, de zogenaamde ‘Terre Noire’.

De vaten waarop dit Grand Cru model nu al 4 maanden ligt te rijpen zijn van Frans eikenhout uit de bossen van Nevers en werden medium geroosterd door Radoux, een kuiper in Bordeaux. Na in totaal 12 maanden rijping op eiken, zullen beide druiven pas in het voorjaar van 2018 worden geassembleerd tot de uiteindelijke ‘Grand vin de la Terre Noire’.
 
Proefimpressie van het vat
Imponerend diep paars/rood van kleur met zwarte kern. Krachtig van geur met de Grand Cru luxe van romige vanille en satijnzachte cassis weelde en die onmiskenbare frisheid van rijpe Cabernet. Nog vol aromatisch fruit als zwarte braambessen en cassis. Ook in de smaak zit het romige vanille karakter van de vatopvoeding al goed in de wijn verweven. Dat zorgt zelfs voor dat vettige fruit met weelderig zoete ‘plak-tannines’ die een grote wijn in z’n jeugd al zo verleidelijk lekker maken. Een grote belofte uit een rijk jaar. De finale blend wordt hoogstwaarschijnlijk 80% Cabernet en 20% Merlot. Drinken vanaf eind 2019. Oplegbaar tot 2027.

 

Model: 'Grand Cru Saint-Émilion Pomerol'

Geselecteerd: 2016 Terre Blanche', Merlot-Cabernet Sauvignon, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

 
 
 
Voor een mollige, Merlot gedomineerde wijn, die in de buurt komt van een mooie Pomerol of Grand Cru Saint-Émilion zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een bodem van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht vasthoudt.

De beste wijn voor dit Merlot Model vonden we in het midden van het departement de l’Aude, op 40 minuten van de Middellandse zee. De naam ‘Terre Blanche’ is afgeleid van een bodemsoort die de Fransen ‘Argilo-Calcaire’ noemen en in de wijnboeren-volksmond bekend staat als ‘Terre Blanche’. Niet dat veel kalk, klei en zandsteen de aarde echt wit kleurt, maar meer ter onderscheid van die andere grond voor kwaliteitswijn, de ‘Terre Noire’ (Over deze bodem meer bij het Model Médoc).

De stevige hoeveelheid kalk en klei in combinatie met het grote aantal zonuren van 2016 creëerden Saint-Émilion achtige condities. Die zorgden voor manden vol rijk geconcentreerde druiven met een solide structuur en behoud van frisheid. Met als resultaat een diep purperzwarte wijn barstensvol romige dikke Merlotweelde en zoete, aan de binnenkant van je mond plakkende smelttannines (die op termijn helemaal oplossen).

Een ideale wijn om op eiken uit te groeien tot Grand Cru niveau. Wat we ter plekke na 4 maanden vatrijping proefden, was zo vettig mals en rijk, dat we denken dat deze wijn zelfs topjaar 2015 gaat overtreffen. Dit wordt héél mooi!
 
Proefimpressie van het vat
Ook hier is de kleur ondoorzichtig dik donkerpaars/zwart. Breed en romig van geur met een mollig breed Merlot karakter. En een boterzachte vanille-mokka luxe, die je meteen aan een Grand Cru in de wieg doet denken. Moddervet en suèdezacht van textuur, met het eiken prominent aanwezig. Door de uitzonderlijk goede Cabernet met zijn cassisrijkdom en fraîcheur, wordt de finale blend wellicht met 10% Cabernet verhoogd naar 70% Merlot en 30% Cabernet Sauvignon. Drinken vanaf medio 2019. Oplegbaar tot 2027

 

Model: 'Super Tuscan'

Geselecteerd: 2016 Monziano, IGT Rosso Toscano, Italië

 
 
 
Al vroeg in het jaar werd duidelijk dat van alle geproefde Rosso’s uit Toscane, de 2016 Scantiano uit de heuvels van Maremma de beste was. De wijn werd meteen op eiken gelegd, waardoor hij nu na 6 maanden fustrijping, al aardig op een Super Tuscan begint te lijken.

De geselecteerde wijn is afkomstig van Ciacci Tizziano. Een ambachtelijke wijnmaker die gaat voor lage rendementen met een hoge kwaliteit. Tizziano’s wijngaarden beslaan 14 ha. die zich uitspreiden over de Maremma heuvels van de Tyrreense kust tot aan het beroemde wijndorp Scansano. De Cuverie en kelders liggen bij Montiano, een 14e eeuws gehucht op 200 meter hoogte.

Tizziano maakte de winnende wijn van laat geplukte trossen van zijn twee beste percelen. Eén perceel met Cabernet en Merlot aan de kant van Scansano en een andere wijngaard met Sangiovese op de heuvel van Montiano. Beide percelen hebben een mineraalrijke bodem van zandsteen met quartz en kalk. De combinatie van de drie druiven geeft een klasse wijn, die naast zijn zwoele specerijen (Sangiovese) ook rijk aan cassis en Cabernetspieren is, met de room en molligheid van Merlot. Ideaal voor een opvoeding op eiken.
(Omdat deze wijn komt van de hooggelegen wijngaarden tussen de  wijndorpjes Scansano en Montiano in, gaf de producent deze nieuwe Cuvée de naam Scan-tiano. Nu echter blijkt dat dit volgens de Italiaanse regelgeving niet mag, dat benoemen van dorpjes, noemt Tizziano Ciacci de wijn nu Monziano).

Door de vele zonuren in 2016 werden de druiven hier goed rijp. Alle druiven werden apart gevinifieerd bij een temperatuur van maximaal 28°C.
 
Proefimpressie van het vat
Pikzwart purperpaars. Zeer indrukwekkend. Krachtig walmend van geur vol Italiaanse specerijen en dik donker fruit. Stevig gebrand eikenhout zorgt voor luxueuze ‘Super Tuscan’ impressies als espresso, cacao, mokka en ceder eiken. Krachtig en vol van smaak met een enorme complexiteit aan dik rijp fruit, zalvend zoete tannines en romige mokka molligheid. Een vleug pittige Italiaanse specerijen met olijf en oregano doet je beseffen dat je in Toscane zit. Wat een kracht! 50% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese en 20% Merlot. Om deze super kwaliteit zo krachtig mogelijk op fles te krijgen, verzochten we Ciacci straks zo licht mogelijk te filteren. Wat een Top Toscaan! 

 

Model: 'Oude Knoest'

Geselecteerd: 2014 El Volquete, Tinta de Toro, DO Toro, Spanje

 
 
 
Voor de selectie van de lekkerste ‘Oude Krachtpatser’ wijn, werden uitsluitend boeren met zéér oude wijngaarden aangeschreven. Met stokken van minimaal 50 jaar oud.

In de finale proeverij stond een 60-tal proefflessen op onze proeftafel. Afkomstig uit Frankrijk, Spanje en Italië. Allemaal gemaakt van minimaal 50 jaar oude wijnstokken. Naast enkele krachtige Rosso’s uit Italië kwam een serie Spaanse Tempranillo’s er als beste uit. Waarvan de 2014 El Volquete, die nu prachtig op dronk is, maar ook nog jarenlang meekan, de kroon spande.

De wijn zit barstensvol intens geconcentreerd, rijk Tempranillo fruit met mokka, sigarenkist, karamel en chocolade. Complex en krachtig met een eindeloos lange finale. Net als vorig jaar afkomstig uit Toro, het Spaanse kwaliteitsgebied vlakbij Ribera del Duero, aan de rivier de Duero naast Rueda.

Deze El Volquete is gemaakt van extreem laag renderende Tinta de Toro stokken (de regionale variant van de Tempranillo) van 100 jaar en ouder. Stokken die nog maar enkele trossen per stok geven, maar met een ongekend rijk concentraat aan fruit. Slechts 1800 kilo druiven per ha (krap 14 hl/ha, waar 50 hl normaal is!).

El Volquete is de naam van de houten handkar waarmee de druiven vroeger van de wijngaard naar de kelder werden vervoerd. Op het label staat er een afgebeeld.
 
Proefimpressie van het vat
Ondoorzichtig diep donkerrood met mahonie (rijpe) gloed. Topkleur. Zeer aantrekkelijk breed uitwaaierend bouquet van zacht rood en zwart fruit, zoetkruidig eiken, mokka en chocolade. Met een rijke, boerse molligheid. Goed gespierd en diepromig van smaak met volop geconcentreerd bosvruchten als braambessen, zwarte bes en cassis. Doorspekt met choco, ceder, vanille en wat sigarenkist. Alles prachtig met elkaar versmolten en voorbeeldig in balans. Overdonderend complexe Tempranillo met body en lengte. Groots! 100% Tinta de Toro (Tempranillo) van 100 jaar oude stokken. 8 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken vaten. 14,5% alc. Prachtig op dronk. Oplegbaar tot 2025.

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.
Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn leveren, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en ruim 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Bel direct de klantendienst

Google+