Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.108 reviews

Wijn en kaas combineren

Kaasfondue

Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais 

Belegen kaas

Volle en stevige rode wijn, zoals ToscaneBordeaux en Piemonte 

Oude kaas

Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte 

Brokkelkaas

Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port 

Blauwaderkaas

Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry 

Brie

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot 

Camembert

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn 

Cheddar

Stevige rode wijn, zoals ChiantiShirazBordeaux of Port

Geitenkaas

Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc 

Gruyere/Emmentaler

Volle rode wijn, zoals BordeauxRhône of Barolo 

Leerdammer

Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris 

Manchego

Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc

Mozzarella

Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto 

Parmezaanse kaas

Stevige rode wijn, zoals ChiantiAmarone of Barolo 

Pittige kaas

Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz

Kaasplankje

Port

Wijn bij kaas

Net als dat er een enorm aanbod is aan wijn, is de keuze wanneer het gaat om kaas ook groot. En net als dat we wijnen niet over één kam kunnen scheren, kunnen we dat ook niet bij kaas. Het is namelijk zeker niet zo dat elke wijn bij kaas kan.

Lokale wijn en kaas combinaties

Soms kan het heel simpel zijn en past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van de streek. Denk bijvoorbeeld aan Chavignol. Het geitenkaasje uit de Loire smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit. En in de Elzas past het kaasje uit Munster perfect bij een glas Gewurztraminer. Want vaak geldt ‘What goes together grows together’

De smaak

Twee factoren zijn belangrijk wanneer het gaat om het combineren van kaas en wijn, namelijk het mondgevoel en hoe rijk de smaak is. Die twee moeten met elkaar overeenkomen. Strak en fris, zoals een geitenkaasje is, past heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc. Vaak past witte wijn beter bij kaas omdat witte wijnen in veel variaties op de markt komen. Van strak en fris tot vol en romig, net als bij kazen. Toch zijn er ook mooie combinaties te maken met rode wijn. Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.

Port en kaas

Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond. Het is juist door die hoge rijkdom wat smaak betreft dat een glas Port vaak heel goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.