Welkom wijnliefhebber!

Smaakprofielen van de Wijnbeurs

Eenvoudig zoeken én herkennen van uw favoriete wijn

Het kiezen van een wijn die bij u past is niet altijd eenvoudig. Houdt u bijvoorbeeld van Chardonnay uit Californië, dan betekent dat niet dat u van alle Chardonnay-wijnen houdt. Sterker nog, het kan best voorkomen dat een Chardonnay-wijn een totaal ander smaakprofiel heeft. Bijvoorbeeld een Chablis, die ook gemaakt wordt van de Chardonnay-druif, maar droger, ranker en mineraalrijker is.

Met behulp van deze smaakprofielen, kunt u snel zien welke wijn bij uw smaak past. Ook handig als u een andere wijn wilt proberen van hetzelfde smaaktype.  
 

De wijnen zijn ingedeeld in 9 smaakprofielen:  


Wit: Licht, fris en strak

  • Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner of Prosecco.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland , Verdejo uit de Rueda, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas.
  • Culinaire tip: bij frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.  
Licht, fris en strak

Wit: Vol, zacht en breed

  • Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse, romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay en Viognier uit Frankrijk.
  • Culinaire tip: bij visgerechten, gevogelte en rijke salades.
Vol, zacht en breed

Wit: Intens, rijk en complex

  • Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn  Riesling of Gewürztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd.
  • Culinaire tip: bij haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis met een rijke saus.
Intens, rijk en complex

Rosé: Bleek, strak en mineralig

  • Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache.
  • Meest kenmerkende wijn in deze categorie is Provence rosé.
  • Culinaire tip: bij salades (bijvoorbeeld Niçoise) of heerlijke tapas op een zomers terras.
Bleek, strak en mineralig

Rosé: Kleurrijk, mild en fruitig

  • Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en dieproze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah.
  • Kernmerkende wijnen in deze categorie zijn Spaanse Rosé uit Navarra en Malbec Rosé uit Argentinië.
  • Culinaire tip: bij visgerechten, pasta’s of zelfs zomerse barbecue.
Kleurrijk, mild en fruitig

Rood: Licht, soepel en fruitig

  • Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourguil, Chinon en nieuwe wereld Pinot Noir.
  • Culinaire tip: bij gegrild gevogelte, lichte pastagerechten of een kaasschotel.
Licht, soepel en fruitig

Rood: Stevig, zacht en romig

  • Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Cabernet-Merlot uit Californië, Tempranillo uit de Rioja en Syrah uit Australië.
  • Culinaire tip: bij kruidige overschotels, sappige steak met peperroomsaus of pasta met tomatensaus.
Stevig, zacht en romig

Rood: Complex, krachtig en vol

  • Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen meestal een dieper robijnachtige kleur.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Crus Classé uit Bordeaux, Crus uit de Bourgogne en Italiaanse topwijnen zoals Barolo en Brunello.
  • Culinaire tip: bij Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel of andere culinair hoogstaande gerechten.
Complex, krachtig en vol

Zoet: Honing, nectar en zoetig

  • Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauternes, Beaumes de Venise, Gewürztraminer Vendange tardive en Port.
  • Culinaire tip: bij Tarte tatin, chocoladetaart of verschillende rijke volle kazen. 
Honing, nectar en zoetig

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.
Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn leveren, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en ruim 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Bel direct de klantendienst

Google+