Welkom wijnliefhebber!

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

Bekijk alle Champagne wijnen
De Wijnbeurs heeft exclusief voor u de mooiste Champagne wijnen geselecteerd.
Wijn uit Champagne
Chardonnay wijn online

Champagne

Champagne wordt alleen in de Champagne gemaakt en nergens anders. De mythe rondom deze wijn is ontstaan rond 1670; de monnik Dom Pérignon zou de geestelijke vader van Champagne zijn. In die tijd werd de 2e gisting ontdekt (daarover hieronder meer) en werd steeds men steeds beter in het mousseren van wijn.

Het klimaat in Champagne is er een met koude winters en zonnige zomers. De kalkhoudende bodem die grotendeels uit zand en klei bestaat, is zeer belangrijk voor de kwaliteit van de mousserende wijnen. Deze zorgt er namelijk voor dat water en warmte goed gereguleerd worden. De vraag naar Champagne is groot en hoewel de streek gemakkelijk aan deze vraag weet te voldoen, is er 10 jaar geleden een plan in gang gezet waarvan het doel is om nog meer wijngaarden voor de productie van Champagne aan te planten. Er zou een gebied van ongeveer 40 dorpjes bijkomen, waar in 2015 de eerste wijnstokken aangeplant gaan worden.


Meer over wijn uit de Champagne

Het grootste deel van de wijnen uit de Champagne worden gemaakt van het sap van 3 druivensoorten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Elk Champagnehuis heeft zijn eigen recept: sommigen mensen wijnen uit dezelfde jaargang, anderen uit verschillende (meestal de laatste 3 jaren).

Er zijn 3 methodes om mousserende wijn te maken. Aan de basis ligt in ieder geval altijd koolzuurgas dat ontstaat tijdens het gistingsproces. Bij de methode cuve close of charmat laat de wijnmaker de wijn gisten in een drukbestendige en hermetisch afgesloten gisttank. Het koolzuur dat ontstaat, lost op in de wijn. Deze methode levert wijnen van een relatief goede kwaliteit op. Maar er komt niet altijd een 2e gistingsproces kijken bij het maken van bubbelwijn. Een andere methode is namelijk vin gazéifié, het injecteren van een stille wijn (niet-mousserend) met koolzuurgas. Vin gazéifié levert eenvoudige, goedkope wijnen met grove en kort aanhoudende belletjes op.


Méthode traditionelle

De meest gebruikte methode is echter de méthode champenoise of méthode traditionelle waarbij een 2e gisting (prise de mousse) op fles plaatsvindt. Deze methode levert mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Echter kan deze niet uit de fles ontsnappen, de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn. Vervolgens worden de flessen horizontaal opgeslagen in het donkerste en koelste deel van de kelder. Als het gistproces voltooid is, blijft er bezinksel van de gistcellen over. De wijze waarop het bezinksel verwijdert wordt, neemt veel tijd in beslag. De flessen worden met de hals naar beneden op standaards gezet. Aan het begin liggen ze horizontaal, maar gedurende enkele maanden wordt de helling waar de flessen op liggen steiler gezet, tot ze rechtop staan en het bezinksel in de hals zakt.

Maar dan? Hoe krijgt de wijnmaker het bezinksel uit de fles? Je wilt het namelijk niet in de fles laten zitten. Ook hier is een ingenieuze oplossing voor gevonden: de flessenhals wordt ondergedompeld in een ijskoude vloeistof waardoor de wijn – inclusief bezinksel – een ijsblok wordt. Dan wordt de kurk verwijderd. Door het gas dat opeens kan ontsnappen, wordt het ijsblok met bezinksel uit de fles geduwd. Dan is het tijd voor de volgende stap, de dosage. De fles wordt bijgevuld met een mengsel van champagne en rietsuiker (liqueur d’expédition). Dit bepaald voor een belangrijk deel het karakter van de Champagne (brut, extra-sec, sec, demi-sec of zoet). 
 

Champagne brut

De Champagne brut is de meest bekende soort onder de Champagnes. Of de Champagne brut, extra-sec, sec, demi sec of zoet is afhankelijk van de hoeveelheid suiker of rietsuiker dat aan de wijn wordt toegevoegd. In een Champagne die droog is, zit maximaal 15 gram suiker per liter. In de meeste Champagnes brut zitten overigens op 6-8 gram suiker per liter. Ruim 85% van alle Champagnes die op de markt worden gebracht is Champagne brut.

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.
Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn leveren, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en ruim 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Bel direct de klantendienst

Google+