Welkom wijnliefhebber!

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

Bekijk alle Cava wijnen
De Wijnbeurs heeft exclusief voor u de mooiste Cava wijnen geselecteerd.
Cava wijn online

Cava

Cava is een mousserende witte wijn uit Spanje. Net zoals Champagne wordt deze wijn via de Método Tradicional gemaakt. De Cava wordt gefermenteerd in de fles, net zoals Champagne. Door het warme Middellandse Zee klimaat smaakt Cava heel anders dan Champagne. Cava is soepeler en heeft iets minder zuren. Deze Spaanse wijn wordt meestal gemaakt van Xarel-lo, Macabeo, Parellada en Chardonnay. Deze druiven worden voornamelijk verbouwd in de Penedès.
 

Penedès

De Penedès is het grote kustgebied gelegen tussen Barcelona en Tarragona in de regio Catalonië. De ruim 28.000 ha wijngaarden liggen op de met kalksteen bedekte heuvels tot een hoogte van 600 meter. De meest geurige druiven komen uit Penedès Superior, een streek die 40 kilometer landinwaarts ligt. Meer over Cava Andere wijngebieden waar Cava wordt geproduceerd zijn Rioja, Cariñena Tarragona, Campo de Borja Utiel-Requena, Conca de Barbera en Coster del Segre. De mate van zoet in de smaak, hangt geheel af van hoeveel suiker er tijdens het proces wordt toegevoegd. Als er brut op de fles staat is de wijn droog en is er weinig suiker aan toegevoegd. Demi-Sec of Doux geeft aan dat de wijn zoet is.
 

Método tradicional of Méthode traditionelle

De meest gebruikte methode is de méthode champenoise of méthode traditionelle waarbij een tweede gisting (prise de mousse) in de fles plaatsvindt. Deze methode levert mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Deze kan echter niet uit de fles ontsnappen; de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn. Vervolgens worden de flessen horizontaal opgeslagen in het donkerste en koelste deel van de kelder. Als het gistproces voltooid is, blijft er bezinksel van de gistcellen over. De wijze waarop het bezinksel verwijderd wordt, neemt veel tijd in beslag. De flessen worden met de hals naar beneden op standaards gezet. Aan het begin liggen ze horizontaal, maar gedurende enkele maanden wordt de helling waar de flessen op liggen steiler gezet, tot ze rechtop staan en het bezinksel in de hals zakt.

Maar dan? Hoe krijgt de wijnmaker het bezinksel uit de fles? Het in de fles laten zitten is namelijk geen optie. Hier is een ingenieuze oplossing voor gevonden: de flessenhals wordt ondergedompeld in een ijskoude vloeistof waardoor de wijn – inclusief bezinksel – een ijsblok wordt. Dan wordt de kurk verwijderd. Door het gas dat opeens kan ontsnappen, wordt het ijsblok met bezinksel uit de fles geduwd. Dan is het tijd voor de volgende stap, de dosage. De fles wordt bijgevuld met een mengsel van champagne en rietsuiker, liqueur d’expédition. Dit bepaald voor een belangrijk deel het karakter van de Champagne (brut, extra-sec, sec, demi-sec of zoet).  

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.
Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn leveren, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en ruim 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Bel direct de klantendienst

Google+